Zorg voor een goede planning van je eindexamenjaar

Examens! Als scholier en als student ontkom je er niet aan. Hoe goed je je ook hebt voorbereidt, een examen levert altijd spanning op. Gezonde spanning is niet erg en helpt je om goed te presteren, maar wanneer de spanning doorslaat naar stress kan het heel vervelend zijn. Het is dan ook belangrijk om je goed op je eindexamens voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan het maken van samenvattingen van de stof of het maken van oefenopgaven. in het eindexamenjaar is het belangrijk dat je hoofd- en bijzaken leert te onderscheiden. Het is natuurlijk prettig wanneer je op tijd begint met leren, maar de ervaring leert dat veel scholieren er te laat achter komen dat ze eigenlijk te laat zijn begonnen met studeren. Wil je tips bij het leren voor je eindexamens in je eindexamenjaar? Lees dan snel verder en maak een goede planning.  

Hoe kan je je examens zo goed mogelijk voorbereiden?

Als je in je eindexamenjaar zit wil je natuurlijk maar één ding en dat is slagen voor je examen. Een goede voorbereiding voor je examen is dan natuurlijk heel erg belangrijk. Ben je te laat begonnen met studeren? Dan ben je echt niet de enige. Het is natuurlijk belangrijk om te zorgen voor een goede planning tijdens je eindexamenjaar, maar mocht je er toch achter zijn gekomen dat je te laat gestart bent, dan is het belangrijk om de hoofd- bijzaken te gaan onderscheiden. Door de leerstof samen te vatten, mindmaps te maken en door begrippen te gaan verbinden zal je zien dat je heel snel grip krijgt op de examenstof. Ook het oefenen van oude examens helpt je om sneller te leren. Je weet dan namelijk exact welk type vragen je kan verwachten en wat de modelantwoorden zouden moeten zijn. De lesstof naar binnen stampen heeft namelijk geen zin en daar zal je ook niet zo snel iets van opsteken. Wat ook belangrijk is, is te zorgen voor voldoende ontspanning. Ga de avond voor je examen lekker naar de film, lees een goed boek of neem een lekker ontspannend bad. Als de lessen hebt bijgewoond heb je de hoofdzaken vast nog in je hoofd zitten. 

Een herexamen, wat nu?

Stel je voor dat je uren hebt zitten zwoegen op de eindexamenstof en dat je vervolgens het telefoontje krijgt dat je bent gezakt en dat je een herexamen moet maken. Wat doe je dan? In ieder geval niet in de stress schieten. Een herexamen is geen ramp en ook niet het einde van de wereld. Met de juiste voorbereiding weet je namelijk zeker dat je je herexamen wel haalt. Het voordeel is dat je nu exact weet welk type vragen je kan verwachten. In je eindexamenjaar heb je wellicht al geoefend met oude examens, maar voor een herexamen is het extra belangrijk om die oude examens uit de kast te halen. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen is het advies. Je leert hiermee de hoofdzaken te achterhalen en bovendien weet je exact wat voor soort antwoorden je moet geven. Door oude examens te oefenen leer je herkennen wat je al goed beheerst en waar je nog extra aandacht aan moet besteden. Perfect dus om in korte tijd het meeste uit je voorbereiding te halen. 

 

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave