Tips voor je eerste keer sauna

Het kan zijn dat je nog nooit een dagje wellness hebt gehad en er nu toch wel echt aan toe bent. Vooral een sauna vinden de meeste mensen erg lekker en ervaren het als ontspannend. Heel leuk natuurlijk, maar zo een eerste keer kan nog wel eens verwarrend zijn. Waar moet je nu precies op letten?

Bekijk de faciliteiten
Het is misschien wel het belangrijkste om te weten wat je precies allemaal kunt doen bij de plek waar je heen gaat. Het is goed om te weten wat je dan kunt verwachten. Meestal staan alle faciliteiten wel aangegeven op de website. Je kunt zo ook zien of je de juiste plek hebt gekozen, of dat er wellicht andere lekkere wellness plekken zijn. Ook staan hier de huisregels en alle spullen die je moet meenemen. Zo kun jij je optimaal voorbereiden op je dagje ontspanning. Mochten er nog onduidelijkheden zijn, kun je van te voren ook altijd nog contact opnemen met de wellness.

Vraag naar uitleg
Vaak pas bij aankomst komen er allerlei vragen in je op. Aarzel dan vooral niet om die te stellen, want het personeel is er om je te helpen. Het kan handig zijn om een plattegrond te vragen als het gebouw nogal groot is, want zo voorkom je dat je verdwaalt raakt. Het hoort er ook allemaal een beetje bij en dit is vooral iets wat je alleen de eerste keer zult ervaren. Voor je het weet doe je gewoon alles op commando en heb je er helemaal geen hulp bij nodig.

Kies de volgorde
Soms weten de mensen niet wat nu juist is om te doen. Begin bijvoorbeeld niet meteen met een te warme sauna en ga ook niet direct boven in de sauna zitten. Je kunt namelijk in veel sauna’s op meerdere verdiepingen zitten, maar je snapt vast wel dat het bovenin een stuk warmer is dan onderin. Bouw het rustig op en zorg vooral dat je goed naar je lichaam luistert. Alleen jij weet wat je goed vindt voelen en zodra het niet meer prettig is, moet je ook aan de bel trekken. Sauna’s met één verdieping is uiteraard anders, maar ook dan moet je niet meteen te warm beginnen.
Let op tijd
Ga vooral niet te lang in een sauna zitten. Dat is erg belangrijk. In bijna alle saunacabines hangt een zandloper, welke voornamelijk standaard staat ingesteld op vijftien minuten. Echter blijft het heel simpel en dat is dus het luisteren naar je eigen lichaam. Misschien bij wel eerder toe aan wat verkoeling. Doe dit dan ook en laat de timer lekker lopen of zet hem stop. Je bent tot nergens toe verplicht om te blijven zitten in de sauna, vergeet dat niet.

Zorg voor een goed einde
Zoals gezegd, is koeling nodig. Je moet dus na elke sauna koelen, ook al denk je dat je het niet nodig hebt. Je lichaam vraagt er wel degelijk om. Vaak wordt dit ook gewoon aangegeven en kom je er niet onderuit. Dat is maar goed ook. Uiteindelijk zul je er toch nog wel van genieten en blij zijn dat je het hebt gedaan.

Nu ben jij helemaal klaar voor jouw eerste keer in de sauna. Er zijn genoeg medewerkers en andere mensen die je willen helpen als je er even niet uit komt. Vergeet vooral niet om er lekker van te genieten en dan kom alles wel vanzelf. Lees meer op de website.

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave