Leren feedback geven

Voor veel mensen is het moeilijker dan gedacht om goed te communiceren. Alleen hoe beter je communiceert, hoe meer je dit oplevert. Mensen begrijpen je sneller en het kan grote ergernissen en misverstanden voorkomen. Als je goed leert communiceren is dat dus niet alleen fijn voor de ander, maar ook voor jezelf. Een belangrijk onderdeel van het communiceren is feedback geven. Wil jij meer weten over feedback geven? Lees het hier.

1.Feedback training

Op een goede manier feedback geven is moeilijker dan je denkt. Vaak denken we dat we het goed hebben gedaan, maar is dit ook zo? Bij feedback training leer je echt goed feedback geven. Er is bij een feedback training onder andere aandacht voor drie belangrijke vragen:

Wat zie je fenomenologisch? Fenomenologisch betekent dat je kijkt naar wat je waarneemt. Concreet houdt dat in dat je dus zegt: ‘ik zie dat je armen over elkaar doet’ in plaats van ‘ik zie dat je weerstand hebt’. Dat die armen over elkaar heen zijn, betekent niet per se dat er sprake is van weerstand. Dat is een interpretatie die niet waar hoeft te zijn. Het kan ook bijvoorbeeld koud zijn in de ruimte.

De volgende vraag is ‘Wat doet het met jou?’. Vaak schieten we in de aanval, zonder stil te staan bij wat we zelf voelen. Wat doet iets met je, wat voel je daarbij?

De laatste vraag, die net als de andere vragen ook in een feedback training naar voren komt, is: ‘Welk ander gedrag kan de ander laten zien?’ Ook hier gaat het erom dat je concreet bent. Wat wil je dat de ander doet. Als je vraagt of ‘iemand gezelliger wil doen’ is dat erg breed en onduidelijk. Wat versta jij onder gezellig doen? Wil je dat iemand bijvoorbeeld wat vaker deelneemt in het gesprek? Zeg dat dan.

Dit is nog lang niet alles natuurlijk over feedback geven. Wil je hier echt het maximale uithalen? Volg dan een feedback training.

https://www.bokscoaching.nl/wat-is-feedback/
gerelateerde Blog
Inhoudsopgave