Scheiden met kinderen: waar moet je op letten?

Als mensen uit elkaar gaan is dit natuurlijk een verschrikkelijke gebeurtenis, maar het overkomt iedereen. Als je met elkaar een echtelijke verbintenis bent aangegaan komt er wat meer bij kijken dan alleen het beëindigden van de relatie. Het is helemaal lastig als je samen ook nog eens kinderen hebt. Je wilt natuurlijk dat de scheiding zo min mogelijk invloed heeft op je kroost. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je uit elkaar gaat en kleintjes hebt om voor te zorgen. 

Hoe breng je het nieuws

Het is onvermijdelijk dat je kinderen niet op een bepaalde manier beïnvloed worden door de scheiding. Er zullen dingen gaan veranderen, nieuwe regelingen bij komen en misschien moeten ze zelfs verhuizen. Het begint natuurlijk allemaal bij het overbrengen van het nieuws dat papa en mama besloten hebben niet meer bij elkaar te blijven. Omdat het nieuws heftig is kan je als ouder het beter alle kinderen tegelijk vertellen, in plaats van om de beurt. Een veilige locatie om het hier over te hebben is daarin wenselijk, zodat er veilig ruimte gemaakt kan worden voor de gevoelens van de kinderen en die van de ouders zelf. Om te voorkomen dat het een warrig en moeilijk te volgen gesprek word is het het beste als de ouders vooraf samen bespreken waarover ze het willen hebben en hoe ze het willen brengen. Dit moment is weggelegd voor de kinderen en het is verstandig te voorkomen dat de ouders samen verzand raken in discussies of beschuldigingen. Maak wat extra tijd en aandacht vrij om de kinderen te verzekeren dat het niet aan hen ligt en dat jullie onvoorwaardelijk van ze houden. Een partij als Next Level Mediation kan daarbij helpen.

Andere veranderingen

Naast de juridische regelingen, het verdelen van spullen en eventueel het zoeken naar een nieuwe woning, zijn er nog andere dingen om rekening mee te houden. Als de kinderen minderjarig zijn is een ouderschapsplan opstellen wettelijk verplicht. Hierin ga je duidelijk opstellen wat de afspraken en verwachtingen zijn over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Soms is het onmogelijk voor ouders om samen een ouderschapsplan op te stellen. In dat geval kunnen ze terecht bij een mediator of een advocaat. Hieraan zijn natuurlijk wel kosten verbonden. 

Kinderalimentatie

Mocht de zorg voor de kinderen niet gelijk verdeeld zijn dan is de niet verzorgende ouder nog steeds financieel verplicht om voor de kinderen te blijven zorgen. In dat geval word dan een afgesproken bedrag maandelijks naar de verzorgende ouder overgemaakt om te helpen met de kosten. Deze kosten worden berekend op basis van de behoefte van het kind, het inkomen van beide ouders en word vastgesteld door de rechter. 

Er zijn veel veranderingen waar je rekening mee moet houden als je gaat scheiden. Het is altijd een ontzettend zwaar proces voor zowel de ouders als de kinderen. Zolang communicatie en zorg voor de kinderen voor op staat, kan het proces redelijk gestroomlijnd uitgevoerd worden. Het belangrijkste in de hele scheiding is dat de gevoelens van de kinderen door beide ouders worden gehoord en worden ondersteund. Ook al word de romantische relatie beëindigd, ouders blijf je altijd. Kinderen moeten niet het idee krijgen dat ze hun ouders moeten gaan opvangen of verzorgen na de scheiding. Goede afspraken en duidelijke communicatie met elkaar kan dit voorkomen. Uiteindelijk komen jullie er met zijn alle doorheen.

 

https://nextlevelmediation.nl/