Moeilijk in kunnen slapen?

Moe maar niet in staat om te slapen? Stop met deze fouten voordat u naar bed gaat!

Het is gemakkelijk om te zeggen dat het bedtijd is, maar draai je de halve nacht door zonder te slapen? Nou, hier is de reden waarom!

Volwassenen hebben elke nacht zeven of meer uren slaap nodig voor een optimale gezondheid. Maar krijgen we die ook? Onvoldoende slaap (minder dan 7 uur per nacht) kan leiden tot gewichtstoename en in sommige gevallen tot obesitas. Het kan ook diabetes, hypertensie, hartziekten en beroertes verergeren. Slaapgebrek wordt ook in verband gebracht met psychische problemen zoals angst en depressie. En de ernst van slaapstoornissen is op zijn zachtst gezegd alarmerend.

Niet te vergeten, slaaptekort wordt ook in verband gebracht met meer pijn en fouten, verminderde immuunfunctie en prestatievermogen. In feite vindt elk jaar een alarmerend aantal verkeersongelukken en sterfgevallen plaats door gebrek aan oplettendheid. Meer dan 9 uur per nacht slapen kan nodig zijn voor mensen met een ziekte, jonge volwassenen en mensen die herstellen van een slapeloosheid.

Om de verrassing nog groter te maken, is het duidelijk hoezeer slaap wordt onderschat! Vooral in de hedendaagse wereld die er prat op gaat deel uit te maken van de hustle-cultuur. Maar zelfs als mensen een goed aantal uren slapen, voelen ze zich nog steeds moe. Hoe komt dat? Laten we een paar van de oorzaken begrijpen die leiden tot een slechte slaapkwaliteit.

Factoren die leiden tot slaapstoornissen

1. Cafeïnegebruik

Cafeïne is verantwoordelijk voor het verlengen van de slaap latentie, het verminderen van de totale slaapduur en de slaapefficiëntie, en het verslechteren van de kwaliteit van de slaap.

2. Alcoholgebruik

Zelfs een kleine dosis alcohol kan het GABA- en glutamaat gehalte in de suprachiasmatische kernen, waar zich de centrale circadiane pacemaker bevindt, veranderen.

3. Lichtgevende apparaten

Blauw licht van apparaten (witte lampen, CFL’s, buislampen, elektronische gadgets) werkt net als natuurlijk licht doordat het de afscheiding van melatonine remt en daardoor slaapproblemen veroorzaakt. Langdurige blootstelling aan blauw licht van lage intensiteit vlak voor het slapengaan kan ernstige gevolgen hebben. Het kan de circadiane fase, de slaapkwaliteit en de duur van de cyclus beïnvloeden.

4. Elektromagnetische velden (EMV)

Elektromagnetische velden (EMV) van mobiele telefoons kunnen vermoeidheid, concentratieproblemen, hoofdpijn en slaapstoornissen veroorzaken.

 

Stappen om uw slaaphygiëne te verbeteren:

1. Voedingseffecten op de slaap: Proteïnerijke diëten worden in verband gebracht met aanzienlijk minder wakker worden. Koolhydraatrijke diëten worden daarentegen geassocieerd met aanzienlijk kortere slaapperioden. Tryptofaan veroorzaakt een onmiddellijke vermindering van de slaaplatentie en inductie van slaperigheid.

 

2. Donkere omgeving vóór de slaap: Volledige duisternis is optimaal voor een goede nachtrust. Men moet blauw licht vermijden tijdens de slaapmogelijkheid. Als men voor het slapen gaan leest, kies dan een gedrukt boek boven een elektronisch boek (e-Book) dat licht uitstraalt.

 

3. Een warme thermische omgeving voor het slapen gaan: Een warme omgeving voor het slapen gaan wordt in verband gebracht met gemak bij het in slaap vallen. Het zorgt ook voor meer slaapgenot, gemak bij het ontwaken, lagere rem-slaap en een langere duur van de diepe slaap. Tegelijkertijd wordt een koele omgeving in verband gebracht met een verminderde slaapkwaliteit.

 

4. Luister naar ontspannende muziek, Slaapmeditaties, of Slaap podcasts: Luisteren naar ontspannende muziek voor het slapen kan bij sommige individuen de slaapparameters verbeteren. Diepe ademhaling en body scan meditatie in combinatie met muziek heeft een positief effect op de verbetering van de slaapkwaliteit en de levenskwaliteit.

 

5. Lichaamsbeweging: Elke vorm van lichaamsbeweging is heilzaam. Weerstandstraining wordt meestal aanbevolen, omdat het de slaap kan helpen verbeteren via het volgende mechanisme:

1. Verandert het energieverbruik.

2. Verbetert symptomen van angst of depressie.

3. Geeft verlichting van musculoskeletale pijn.

4. Verhoogt de lichaamstemperatuur.

 

6. Verminder het Elektromagnetische veld voor het slapen gaan: Het aantal berichten en de duur van gesprekken verminderen, de telefoon uit de buurt van het hoofd en het lichaam houden, oordopjes gebruiken en soortgelijke voorzorgsmaatregelen kunnen de frequenties verminderen en op hun beurt de prevalentie van slaapstoornissen verminderen.

 

Conclusie

Een onrustig persoon is zelden productief en efficiënt. Het is belangrijk uw lichaam te begrijpen en te respecteren door het de rust te geven die het wil. Zo kunnen uw lichaam en geest u langere tijd effectief bijstaan.

 

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave