Vezelsupplementen: geef je lichaam iets extra’s

Het advies is om veel vezelrijke producten te eten. Groente, fruit, volkorenbrood, peulvruchten en noten zouden dagelijks op je boodschappenlijstje moeten staan. Krijg je weinig voedingsvezels binnen dat heeft je lichaam iets extra’s nodig: vezelsupplementen. Kies je voor vezelsupplementen dan kies je voor iets extra’s. Het is een aanvulling op je dagelijkse behoefte aan voedingsvezels.

Waarom voedingsvezels

Voedingsvezels zijn goed voor de spijsvertering en gezonde darmen zorgen weer voor een gezond lichaam. Vezels zijn koolhydraten die in planten voorkomen en die ons lichaam niet kan verwerken of opnemen. De vezels komen onverteerd in je dikke darm. Er zijn fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels. Fermenteerbare vezels worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën. De energie die hierbij vrijkomt, wordt gebruikt door de darmbacteriën en de darmcellen. Die zorgen ervoor dat de ontlasting soepel blijft. Niet-fermenteerbare vezels vergroten de darminhoud. Voedingsvezels geven naast een goede stoelgang een verzadigd gevoel na het eten, verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. 

Hoeveel vezels heb je nodig?

Om je fit te voelen en vol energie is een goede darmflora van levensbelang.  Vezels verwijderen onder andere snel schadelijke stoffen in de darmen en beschermen ook tegen ziektes. Makkelijk zou je zeggen: dan weet ik wat te doen. Toch lukt het heel veel mensen niet om dagelijks voldoende vezels binnen te krijgen. Dit moet elke dag zo’n 30 tot 40 gram zijn. Het gros van de mensen komt nog niet aan de helft. Een vezelsupplement is dus zeker geen overbodige luxe.

Welke vezelsupplementen?

Vezelsupplementen vullen aan wat jij mist. Omdat er veel verschillende typen vezels zijn, zijn er ook veel vezel supplementen. Elke type vezel heeft namelijk zijn eigen goede eigenschap(pen). Begin met probiotica die je darmbacteriën versterken en vult daarna aan met prebiotica die je darmflora aanvullen met extra voeding voor de bacteriën.

Vijf belangrijke vezelsupplementen

Vezels die bijdragen aan de gezondheid van de darmen zijn onder andere guarboonvezels. Guarboonvezels zijn oplosbare voedingsvezels. Voor de vezels worden de zaden van de Indiase guarplant gebruikt. De bonen zitten vol foliumzuur en vitamine C.

Psylliumvezels zorgen voor een goede spijsvertering en ondersteunen de darmfunctie. Ze zijn een eersteklas supplement als je extra vezels nodig hebt voor normale ontlasting. Je kunt er baat bij hebben als je last hebt van verstopping of diarree. Je kunt de vezels ook gebruiken om af te vallen.

Inuline en FOS (fructo-oligo-sacharide) zijn prebiotica die de darmbacteriën voeden en een positief effect hebben op de darmflora. Inulinevezels verminderen je hongergevoel waardoor je minder zult eten. FOS laat zich goed combineren met andere supplementen zoals inuline. Het is een gezonde toevoeging.

XOS (xylo-oligosachariden) wordt gezien als de nieuwe voedingsvezel. Het is een fermenteerbare vezel die in de dikke darm wordt afgebroken. Met XOS verhoog je snel je vezelinname. Je hoeft er maar weinig van te gebruiken.

Voor glucomannan worden de wortels van de Aziatische konjac plant gebruikt. Dit voedingssupplement  is goed voor je cholesterol-spiegel  en ondersteunt gewichtsverlies bij het volgen van een energiebeperkt dieet.

Tevens heb je mixen die heel veel verschillende groente- en fruitsoorten bevatten of voedingsvezelpreparaten die bestaan uit tien verschillende vezeltypes. In alle gevallen zal je dagelijkse voeding de basis zijn voor een gezonde leefstijl. Voedingssupplementen zijn geschikt als aanvulling op je dagelijkse voeding.

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave