Is er een verschil tussen een waterontharder, waterontkalker en een waterverzachter?

De termen waterontharder, waterontkalker en waterverzachter worden vaak door elkaar gebruikt en hebben allemaal iets te maken met het ontkalken, verzachten en ontharden van water. Maar zit er een verschil hiertussen of doet men dan drie keer hetzelfde? In dit blog geven we u duidelijkheid.  

 

Drie keer hetzelfde 

Wilt u uw water ontharden? Dan kunt u ook gewoon uw water verzachten of uw water ontkalken. Het komt namelijk alle drie op hetzelfde neer. De termen worden in de dagelijkse omgang en de keuze is vooral aan de smaak van de spreker. Verkopers van bijvoorbeeld een waterontharder kan de term waterontharder gebruiken, maar voor hetzelfde product ook de term waterontkalker of waterverzachter. Dit om ervoor te zorgen dat iedere potentiële koper het product kan vinden. Overigens wordt de term waterverzachter vooral in België gebruikt. Overigens zit er wel verschil tussen de soorten waterontharders. Zo is er ook een CO2 waterontharder of waterontharders zonder zout.  

 

Wat kunt u met een waterontharder? 

Het hoofddoel van een waterontharder is het verwijderen van kalk uit leidingwater door middel van ionenwisseling. Een waterontharder kan ook werken op basis van omgekeerde osmose, op basis van filtratie of door middel van magnetisme. Het lijken veel verschillende manieren, maar het hoofddoel blijft het zelfde: zuiver water uit de kraan zónder kalk! Er zijn natuurlijk wel verschillen tussen de ontharders, zoals een ontharder op basis van omgekeerde osmose. Naast het filteren van kalk uit het water, worden ook zouten en andere verontreinigingen uit het water gefilterd.  

 

Wat zijn de voordelen van een waterontharder? 

Een waterontharder heeft vele voordelen. Zoals al eerder benoemd, heeft u geen kalkaanslag meer. Die kalk ziet u terug in de keuken en badkamer. Het is niet schadelijk, maar wel onfris en komt soms slordig over. Verder is kalkaanslag ook slecht voor de huishoudelijke apparaten, zoals uw waterkoker of wasmachine. Uw apparaten gaan langer mee als u gebruik maakt van een waterontharder. Dat maakt een waterontharder goed voor het milieu. Overigens komen er minder chemicaliën in het rioolwater, doordat u met een waterontharder minder wasmiddel nodig heeft. Ook dit is een voordeel voor het milieu! Tot slot is zuiver water goed voor uw huid en haar. Zeker wanneer u last heeft van eczeem of een gevoelige huid, heeft u baat bij een waterontharder. Genoeg redenen om een waterontharder aan te schaffen!  

 

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave