Hoe maak je de beste ristretto?

Koffie bestaat in verschillende vormen en maten. Van een lekker grote melkachtige latte naar een kleine sterke espresso. Iedereen houdt van iets anders maar er is voor ieder wat wils. Het is daarom niet gek dat er veel wordt geëxperimenteerd met koffie. Er komen steeds nieuwe manieren van koffiedrinken boven water. Er zijn ook nog veel koffiesoorten die enigszins onbekend zijn. Daarom bij deze een introductie tot de redelijk onbekende variant, de ristretto.

 

Wat is ristretto

Ristretto is een kleine sterke kop koffie. Je zou dan meteen kunnen denken aan een espresso, maar dit is niet hetzelfde. Ristretto is Italiaans voor beperkt. Daaruit kun je al opmaken dat het om een kleine kop koffie gaat. Maar het formaat is niet het enige dat wordt beperkt. Een ristretto wordt met weinig water gemaakt, nog minder dan een espresso. Doordat het water langzamer door de koffie loopt wordt er meer smaak opgenomen in de ristretto. De koffie smaakt sterker maar bevat juist minder cafeïne dan een espresso. Je kunt een ristretto zetten met vers gemalen koffie, maar het is ook verkrijgbaar in biologisch afbreekbare koffiecups.

 

Hoe zet je een goede ristretto?

Een ristretto kun je gewoon met een espressomachine zetten. In plaats van 30 milliliter water zoals bij een espresso wordt een ristretto gezet met 15 milliliter water. Toch duurt het ongeveer even lang om de hoeveelheid water door de koffie te persen. Hierdoor komt bij een ristretto meer smaak vrij. De oliën en de aroma’s worden beter opgenomen door het water. Je hoeft niet per se een professionele espressomachine te hebben om een ristretto te zetten. Je kunt ook een koffiemachine gebruiken die werkt met biologisch afbreekbare koffiecups. Je kunt de ristretto dan maken door de helft van het water toe te voegen, of door het apparaat vroegtijdig uit te zetten. Zo krijg je zelfs uit biologisch afbreekbare koffiecups de lekkerste ristretto.

https://dekoffiejongens.nl/ristretto/
gerelateerde Blog
Inhoudsopgave