De symptomen van knieholtepijn

Knieholtepijn, ook wel de plantaris hypertonie genoemd, is een zeurende en vervelende pijn die zich bevindt aan de achterkant van de knie. Als je last hebt van hypertonie aan de knieholte, de plantaris hypertonie, kan dat een zeer vervelende en pijnlijk blessure zijn. Maar wat zijn de symptomen van knieholtepijn en wat is de oplossing hiervoor? Je leest het in dit blog.  

 

Knieholtepijn 

Knieholtepijn wordt dus ook wel plantaris hypertonie genoemd. De spier waar je dan last van hebt is de spier die loopt van het hielbeen naar de knieholte. Deze spier wordt de plantaris spier genoemd. Bij plantaris hypertonie is de spier van 7 tot 13 centimeter die loopt van de buitenzijde van de knie tot iets boven de knieholte flink verkrampt. Deze spier zit ook nog eens vast aan het kniekapsel wat ervoor zorgt dat dit kapsel door het samentrekken van de spier gespannen is. Ook loopt er vanuit de binnenzijde van het hielbeen nog een pees tot onder de knieholte. Als deze spier-pees voortdurend moet samentrekken, krijg je pijn in de knieholte én dat kan zelfs doorlopen tot de kuit en de enkel. Dit is anders dan het patellofemoraal pijnsyndroom, waarbij je vooral last hebt van pijn rondom of onder de knieschijf.  

 

De symptomen 

De pijn bevindt zich in de knieholte en wordt ervaren als een stekende pijn bij belasting van de knie en een constant drukkend gevoel. Ook wordt er gesproken door patiënten over een strak gevoel rondom de knie. In het klachtenbeeld kunnen onderling tussen patiënten variaties ontstaan. De basis is echter wel een strak gevoel rondom de knie en een zeurende pijn. Momenten waarbij de pijn naar voren kan komen, zijn: traplopen, met weerstand fietsen, een helling aflopen, op de knieën zitten of hurken. Wanneer er onderzoek wordt gedaan naar plantaris hypertonie, wordt vaak een gezwollen, pijnlijke en gespannen spier gevonden. Ook is er vaak een drukpijnlijke plek op de binnenzijde van het hielbeen. Verder is er een herkenbare pijn als er weerstand wordt gegeven tegen het buigen van de knie in passieve strekking. Ook kan er pijn zijn op plaatsen waar het kniekapsel extra onder spanning staat. 

 

De oorzaken 

Er zijn vijf oorzaken waardoor je last kunt krijgen van pijn aan de knieholte. Dit kan zijn door spierzwakte, verminderde stabiliteit, verminderde flexibiliteit, specifieke overbelasting of door een operatie of ander letsel aan de knie.  

 

De oplossing 

Met oefeningen voor je knieholte kan je zeker van deze blessure af komen. Het is echter wel belangrijk om goed de oorzaak van de pijn aan te pakken, anders komt de pijn op een later moment terug. Denk vooral aan oefeningen die de stabiliteit verbeteren en daarnaast ook oefeningen die de flexibiliteit en spierkracht van de hamstring vergroten. Om de juiste oefeningen te vinden, kan je bijvoorbeeld kijken bij Kniepijnvrij. Zij zijn gespecialiseerd in de knie en weten exact welke oefening goed is voor je. 

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave