5 feiten waarom eigen gebakken brood gezond voor je is

5 feiten waarom eigen gebakken brood gezond voor je is

Het is een trend die al een aantal jaren in opmars is: je eigen brood bakken. Met de komst van diverse soorten en typen broodbak-machines is deze trend in een versnelling terecht gekomen. Maar ook de ambachtelijke thuisbakker is in opmars. Zelf brood bakken is leuker en het verzekert je altijd van vers brood op het gewenste moment of wat dacht je van een kaasbrood. Bovendien biedt het zelf bakken je de mogelijkheid om bewuster en gezonder te eten. Waarom is zelf gebakken brood eigenlijk gezonder?

Toevoegingen

In het brood dat je in de supermarkt koopt zitten vaak allerlei toevoegingen om het brood langer vers en houdbaar te maken. Bij het zelf bakken heb je dit soort kunstmatige conserveermiddelen niet nodig en zitten ze er ook niet in.

Suiker en zout

Aan het fabrieksbrood worden smaakmakers toegevoegd als suiker en zout. Je krijgt in al je overige levensmiddelen al erg veel suikers binnen. Wie zelf zijn brood bakt heeft de mogelijkheid om de hoeveelheid suiker of zout te verminderen.

Mix en meel

Voor het zelf brood bakken kun je gebruik maken van kant en klare broodmixen. Wil je echt de controle hebben over je brood, dan kun je met losse ingrediënten gaan werken. En dat biedt mogelijkheden, er zijn heel wat verschillende soorten granen en dus meelsoorten, waarmee je heerlijke broden bakt.

Gezonde vezels

Door het kiezen van het juiste meel met voldoende voedingsvezels kun je lekker gezond brood bakken. Voedingsvezels zitten vooral in de zemelen. Hoewel zemelen zelf grotendeels onverteerbaar zijn bevatten ze allerlei componenten en mineralen die een belangrijke rol spelen in de stofwisseling.

Verlaagd cholesterol

De verteerbare voedingsvezels hebben een gunstig effect op de totale hoeveelheid cholesterol in je bloed. Ze zorgen voor een lagere suikeropname uit het zetmeel en voor een buffer om het zuur in je maag. En dat zorgt allemaal weer op een verminderd risico op allerlei ziekten als hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes, en meer. Gezonde voeding, met eerlijke ingrediënten is dus belangrijk voor je gezondheid.

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave