Prenatale screening: Wat houdt dit in?

Eén van de mooiste momenten in je leven als je graag een baby wilt, is toch wel het moment waarop blijkt dat je zwanger bent. Tegelijkertijd is dit één van de onzekerste momenten in je leven. Wat gebeurt er allemaal in je lichaam en … wat kan er veel fout gaan. Gelukkig wordt een aanstaande moeder goed begeleid in haar zwangerschap en kunnen een flink aantal van die onzekerheden weggenomen worden. Deze onzekerheden worden onder andere weggenomen door verloskundigen amsterdam. Eén van die vormen van begeleiding is de prenatale screening. Hieronder wordt uitgelegd wat die screening precies inhoudt.

PRENATALE SCREENING:

De woorden ‘prenatale screening’ betekenen: onderzoek vóór de geboorte. Er vinden uiteraard ook onderzoeken plaats na de geboorte, maar die laten we hier buiten beschouwing. In het algemeen bestaat deze prenatale screening uit 4 onderzoeken, nl:

– bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap: Hier wordt je bloed onderzocht op bepaalde infectieziekten, je bloedgroep wordt bepaald en ook wordt onderzocht of je antistoffen in je bloed hebt tegen bepaalde bloedgroepen.

– de NIPT-test: Deze vrijwillige bloedtestjes kun je vanaf 11 weken gedaan worden. Je moet dit onderzoek zelf betalen. De kosten hiervan bedragen rond de 175,- Je bloed wordt onderzocht om bij je baby te bepalen of deze mogelijk een syndroom heeft. Het bekendste syndroom is het downsyndroom, maar er kan ook op andere syndromen worden getest. Als je de NIPT-test wilt laten uitvoeren, moet jij, en je eventuele partner, je realiseren dat de uitkomst van deze test je voor moeilijke beslissingen kan stellen. Denk hier goed over na. Sommige syndromen zijn wel met het leven verenigbaar, maar er zijn ook syndromen waarbij je baby de geboorte niet zal overleven, of vrijwel direct zal komen te overlijden.

– de 13-weken echo: Ook dit onderzoek is niet verplicht. Deelname kost je verder niets. Door middel van een echo wordt gekeken naar eventuele afwijkingen van de baby. Hoewel het uiteraard erg leuk is om je baby op een scherm te zien, moet je je realiseren dat dit geen pret-echo is, maar dat er echt afwijkingen bij je kindje kunnen worden geconstateerd en jij, of jullie, wederom voor moeilijke beslissingen kunnen komen te staan. Gelukkig is er in 95% van de onderzoeken een gezonde baby te zien. Aan het eind van de echo krijg je direct de uitslag. Als de echoscopiste iets bijzonders denkt te zien, word je doorverwezen voor een vervolgonderzoek.

– de 20-weken echo: Bij deze echo wordt vooral gekeken naar eventuele lichamelijke afwijkingen. Denk hierbij aan een open rug, een open schedel, afwijkingen aan de nieren enz. Ook deze echo is niet verplicht. Ook na deze echo krijg je direct de uitslag en ook hier is de uitslag in 95% van de gevallen goed.

 

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave