Best Vitaal
Image default
Aandoeningen en ziekten

Welke planten zijn giftig voor uw kat?

Welke planten zijn giftig voor uw kat?

Weten welke planten in uw huis en tuin giftig zijn voor katten kan helpen om de gezondheid van uw katachtige vriend te beschermen als hij/zij een vergiftiging oploopt door het binnenkrijgen van giftige planten. Hier legt onze Cordova dierenarts uit welke planten giftig zijn voor katten en wat u moet doen als u ontdekt dat uw kat uw kamerplanten opeet.

Katten en planten

Katten zijn over het algemeen erg voorzichtig met wat ze eten, waardoor vergiftiging relatief zeldzaam is bij katten. Dat gezegd hebbende, wanneer vergiftiging door het eten van planten toch voorkomt bij katten, is dat vaak te wijten aan een verveelde kat die speelt met en knabbelt aan een plant die er leuk uitziet, of aan katten die zich aan het verzorgen zijn.

Katten die in de buurt van giftige planten zijn, kunnen de zaden of het stuifmeel in hun vacht of aan hun poten krijgen. Dan, terwijl de kat zichzelf aan het verzorgen is, worden de giftige stoffen ingeslikt.

Andere katten zijn gewoon speels en houden van springen en ontdekken. Speelse of verveelde katten kunnen een weelderige groene liaan zien hangen en besluiten dat de plant eruit ziet als een leuk nieuw speeltje. Het kan een uitdaging zijn om giftige kamerplanten buiten het bereik van een speelse kat te houden.

Voor de gezondheid van uw kat raden onze dierenartsen in Cordova en Greater Memphis u aan de tijd te nemen om de namen van de planten in uw huis te leren kennen, en te onderzoeken welke planten giftig zijn voor uw kat of kitten.

Bescherming van uw kat

Als het op planten aankomt, is het het beste om onderzoek te doen voordat u ze koopt en alleen planten mee naar huis te nemen die veilig zijn voor uw huisdier. Als u al planten bezit die op de onderstaande lijst staan, kunt u overwegen ze aan een vriend te geven die geen kat heeft, of uw plant in een kamer te zetten waar uw kat niet in kan. Onze dierenartsen weten echter dat ongelukken kunnen gebeuren. Als uw kat een giftige of giftige kamerplant binnenkrijgt, kan uw dierenarts, als hij de naam van de plant kent, uw kat snel en met minder tests behandelen.

Giftige planten voor katten

Veel planten zijn giftig of giftig voor katten en kittens. Als u merkt dat uw harige vriend een plant eet waarvan u niet zeker bent, bel dan uw dierenarts.

Hieronder staan een paar van de meest voorkomende giftige planten voor katten:

 • Voorjaarsbollen
 • Amaryllis
 • Herfst krokus
 • Azalea’s en Rhododendrons
 • Castor boon
 • Chrysant
 • Narcissen
 • Dieffenbachia
 • Engelse klimop
 • Hyacinten
 • Kalanchoë
 • Lelie
 • Lelietje-van-dalen
 • Marijuana
 • Oleander
 • Vredeslelie
 • Pothos, Duivelsklimop
 • Sagopalm
 • Spaanse Tijm
 • Tulp
 • Taxus

Hoewel alle hierboven genoemde planten giftig zijn voor katten, is de lelie misschien wel de gevaarlijkste. Lelies kunnen nierfalen veroorzaken bij katten die in contact komen met het stuifmeel van de bloem, en het stuifmeel vervolgens binnenkrijgen tijdens het verzorgen.

Als u snijbloemen in huis heeft, waaronder lelies, zorg er dan voor dat u de bloemen in een kamer zet waar ze niet in contact kunnen komen met uw kat.

Symptomen van vergiftiging bij katten

Afhankelijk van de plantensoort die is opgenomen, kunnen de eerste tekenen en symptomen van vergiftiging sterk variëren. Irriterende stoffen kunnen symptomen veroorzaken als: irritatie rond de mond, jeuk, zwelling, en rode of waterige ogen.

Als de organen van uw kat zijn aangetast door het eten van een giftige plant, kunnen de vergiftigingsverschijnselen zijn: ademhalingsmoeilijkheden, kwijlen, slikproblemen, overmatig drinken, veelvuldig urineren, algehele zwakte, of een onregelmatige hartslag. Maagdarmsymptomen van vergiftiging kunnen zijn: braken en diarree.

Wat te doen als uw kat planten heeft gegeten

Als u merkt dat uw kat een plant eet waar u niet zeker van bent, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Voordat u naar de dierenarts gaat, zijn er een paar dingen die u moet doen:

 1. Blijf kalm en verwijder alle stukjes plant uit de mond, poten of vacht van uw kat. Breng uw kat dan naar een veilige afgesloten ruimte (ver weg van de plant) terwijl u zich klaarmaakt om naar het kantoor van de dierenarts te gaan.
 2. Neem de tijd om de plant te identificeren die uw kat heeft binnengekregen en bel dan uw dierenarts, of als het na sluitingstijd is, bel dan uw spoeddienst van de dierenarts in Cordova voor hulp. Laat hen weten wat er is gebeurd en dat u uw kat naar de dierenarts zult brengen.
 3. Neem een monster van de plant mee om aan de dierenarts te laten zien, of als u niet zeker weet welke plant uw kat heeft gegeten, breng dan een monster van het braaksel van uw kat mee dat het plantmateriaal bevat.

Diagnose van plantenvergiftiging bij katten

Voor de diagnose en behandeling is het van groot belang dat u de plant die uw kat heeft gegeten kunt identificeren.

Als u de plant die uw kat heeft binnengekregen niet kunt identificeren, of geen monster van het plantaardige materiaal kunt overleggen, zal uw dierenarts een reeks testen moeten uitvoeren om het soort gif vast te stellen dat uw kat heeft binnengekregen, voordat de behandeling kan beginnen.