Op deze verschillende manieren kun je je hersenactiviteit stimuleren

Een gezonde geest hangt samen met een gezond lichaam. Maar hoe zorg je er nu echt voor dat je hersenen nog steeds zo werken als dat ze zouden moeten werken? Dit is wellicht veel makkelijker dan je denk. Simpelweg door je hersenen te blijven uitdagen. Ben je benieuwd wat jij kunt doen om je hersenen weer te trainen zodat ze jong blijven? Lees dan snel verder!

Je hersenen trainen

Door je hersenen op ongebruikelijke manieren te laten werken, kunnen je hersenen ook actief blijven. Je kunt bijvoorbeeld uw niet-dominante hand gebruiken tijdens alledaagse activiteiten, zoals eten of het openen van een voorwerp, om je hersenactiviteit te stimuleren. Of probeer een nummer met je andere hand te schrijven. Dit is best lastig, maar dus goed voor je hersenen. Je kunt je hersenen ook stimuleren door dingen ondersteboven te bekijken. Lees bijvoorbeeld een stuk tekst in een boek of krant op de kop.

Neurofeedback toepassen

Neurofeedback is een bepaalde handeling of oefening voor de hersenen. Bij zo’n behandeling wordt er apparatuur gebruikt om je hersenactiviteit te meten in de vorm van hersengolven. Deze hersengolven zeggen iets over de toestand van de hersenen, zoals kalm, alert of gespannen. Vervolgens worden de hersenen een soort van spiegel voor gehouden door bepaalde activiteit te ‘belonen’. Om goed te kunnen bepalen hoe je hersenen getraind moeten worden, kan er een uitgebreide hersenmeting worden gedaan. Dit heet een QEEG. Neurofeedback kan ervoor zorgen dat iemand beter kan slapen, of iemand beter met ADHD kan omgaan.

Houd je lichaam gezond

Gezonde hersenen beginnen bij een gezond lichaam. Er is gebleken dat mensen die gezond eten en voldoende bewegen, minder gevoelig zijn voor achteruitgang van de hersenen. Lichaamsbeweging stimuleert namelijk het vrijkomen van stoffen die nodig zijn voor de ontwikkeling, groei en het functioneren van hersencellen. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van nieuwe hersencellen, nieuwe verbindingen tussen hersencellen en nieuwe bloedvaten in de hersenen. Maak dus bijvoorbeeld een wandeling of fietstocht, of neem een ​​duik in het zwembad. Daarnaast draagt gezonde en evenwichtige voeding ​​bij aan gezonde hersenen.

https://www.neurobics.nl/
gerelateerde Blog
Inhoudsopgave