Het voor- en nadeel van het werken met modellen

Er worden in diverse branches gebruik gemaakt van modellen. Modellen geven namelijk een soort houvast. Alleen zijn er zowel voordelen als nadelen aan het gebruik van modellen, te benoemen. Wil je een model gebruiken, houd dan ook in achterhoofd wat de nadelen en bijbehorende valkuilen zijn. Op die manier kun je namelijk wel gebruik maken van de voordelen van het werken met modellen.

Soorten modellen van enneagram tot organisatiemodellen

Er zijn diverse soorten modellen zo zijn er diverse persoonlijkheidsmodellen zoals het enneagram. Behalve het enneagram heb je bijvoorbeeld ook de Big Five. Het enneagram gaat uit van 9 persoonlijkheidstypen en de Big Five bijvoorbeeld gaat zoals verwacht wellicht, over 5 hoofddimensies.

Ook voor organisaties zijn er modellen. Zo heb je bijvoorbeeld de organisatiemodellen met daarin onder andere het type ‘autoritaire organisatie’. Dit is een organisatie die onder andere heel erg vanuit hiërarchie werkt.

Voordeel van het werken van modellen

Het voordeel is absoluut dat je bepaalde tendensen uit een model kunt vissen en van daaruit kun je makkelijker in gesprek met iemand over bepaalde zaken. Daarnaast kun je makkelijker oplossingen vinden als je dit inzicht hebt. Modellen zijn dus erg handig mits je rekening houdt met de grootste nadelen.

Nadeel

Bij modellen moet je oppassen dat je de nuance niet wegveegt. Elke persoon en elk bedrijf is anders en hoewel er vaak in grote lijnen overeenkomsten zijn die je in de modellen ziet, blijven er onderlinge verschillen die zorgen voor een geheel eigen dynamiek.

Iets in een model of methode drukken

Een groot zwaar onderschat probleem is dat bedrijven een model of methode tot doel vereffenen. Dat wil zeggen dat ze per se met een bepaalde methode of een bepaald model willen werken. Terwijl dat helemaal niet het juiste gereedschap is voor de kwestie waarmee men het voor wil gebruiken. Het is heel belangrijk om als je het idee hebt dat het model of een methode eigenlijk niet zo geschikt is voor wat je wil bereiken, wees dan flexibel. Je kunt dan beter kiezen voor iets anders. Anders zorgt dit namelijk voor veel onnodig verspilde energie en geld en het zorgt vaak ook voor frustratie.

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave