4 tips om beter voor je mentale gezondheid te zorgen

Eens in de zoveel tijd kom je wel een donkere periode tegen in je leven, bijvoorbeeld omdat de winter begint en alles koud en grijs wordt. Het is niet erg om je niet altijd positief te voelen, maar je kan wel dingen doen om je zo goed mogelijk in je vel te laten voelen. Hieronder vertellen we vier tips om beter voor je mentale gezondheid te zorgen.

 

1. Negatieve gedachtes weghouden

Soms doe je een hele hoop voor een ander en krijg je er niks voor terug. Je kan dan het gevoel krijgen dat je niet gewaardeerd wordt. Dit gevoel van zelfmedelijden komt overeen met de Chicory gemoedstoestand. Dit wil je juist voorkomen, samen met alle andere negatieve gedachtes die je hebt. Ga zo eens langs waar je wel allemaal dankbaar voor bent, zo zet je het negatieve om in iets positiefs. 

 

2. De natuur opzoeken

De natuur is voor veel verschillende goed, zo ook voor je mentale gezondheid. Wanneer je in de natuur bent wordt je bloeddruk en stresslevel verlaagt. Hierdoor heb je een gevoel van kalmte, wat weer direct in verband staat met hoe goed je je voelt. 

 

3. Eet gezond

Je denkt misschien dat mentale en fysieke gezondheid iets heel anders zijn, maar niks is minder waar. Deze twee staan in verbinding met elkaar, als je fysiek niet gezond bent, dan ook niet mentaal en andersom. Daarom is het belangrijk om gezond te eten, met daarnaast natuurlijk de lekkere uitzondering. Deze cheat day draagt namelijk ook bij aan je mentale gezondheid. 

 

4. Voldoende nachtrust

Als je wakker wordt na een onrustige nacht ben je vaak chagrijnig, wat niet gek is. Meestal voel je je ellendig en wil je het liefst weer terug je bed in. Slaap is enorm belangrijk, dit zorgt er namelijk voor dat brein alles goed kan verwerken. Je kunt slapen zien als een soort reiniging voor je brein, als je dus niet genoeg slaapt, heb je ook geen volledige reiniging en begin je de dag al met een achterstand. 

 

Naast je fysieke gezondheid is je mentale gezondheid ook heel erg van belang om je goed te voelen. Iedereen heeft zo zijn pieken en dalen, maar je kan er zelf voor zorgen dat die dalen zo min mogelijk voorkomen. Je kan dit doen door zo min mogelijk negatieve gedachtes te hebben en vooral te focussen op het positieve. Daarbij kan de natuur je vaak ook helpen, samen met gezond eten en een goede nachtrust heb je de perfecte basis voor een stabiele mentale gezondheid. 

 

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave