Wat is een verklaring omtrent het gedrag en waar is het voor nodig?

Voor een nieuwe baan is vaak een Verklaring Omtrent het Gedrag vereist. Op sommige gebieden, zoals kinderopvang, is dit zelfs wettelijk verplicht. De enige organisatie in Nederland die een Verklaring Omtrent het Gedrag afgeeft is Justis. Ook behandelen zij de aanvragen. Heb jij misschien een verklaring nodig voor je nieuwe baan of voor je stageplek? Met onderstaande tips weet jij hoe je dit moet doen en waarom!

Wat houdt deze verklaring in?

De Verklaring Omtrent het Gedrag is een verklaring waaruit blijkt dat je legitieme verleden geen belemmering is voor het vervullen van een bepaalde taak of functie in de samenleving. Bij de beoordeling van een aanvraag vog controleert de instantie genaamd Justis onder andere of je een strafbaar feit hebt gepleegd dat de functie of het doel waarvoor je de verklaring aanvraagt ​​in gevaar brengt. Sommige strafbare feiten zijn strafbaar voor de ene baan of stage, maar niet voor de andere. Een snelheidsovertreding kan bijvoorbeeld belangrijk zijn als je taxichauffeur wil worden, maar niet voor een functie van receptioniste of horecamedewerker. Heb je geen strafblad of heeft, heb je geen strafbare feiten gepleegd die verband houden met het onderwerp van de claim? Dan krijg je na je aanvraag vog een Verklaring Omtrent het Gedrag.

Waarom moet je het aanvragen?

In sommige gevallen is een aanvraag vog vereist. Bijvoorbeeld om een ​​functie te vervullen waar je werkt met vertrouwelijke gegevens, met kwetsbare mensen, met kinderen, met geld of met eigendom. Je toekomstige werkgever kan dan vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag. Deze Verklaring Omtrent het Gedrag kan ook nodig zijn als je tijdelijk werkt of vrijwilligerswerk doet. Zo kan er ook een verklaring nodig zijn voor visa, lidmaatschap van een schietvereniging en immigratie. Voor een VOG-aanvraag betaal je meestal via de gemeente € 41,35. Een digitale aanvraag via je potentiële werkgever kost je echter € 33,85. Het bedrag dat je betaalt, is er om je aanvraag in behandeling te nemen. Zo worden enkele kosten dus vermeden! Ook kan er soms wel wat tijd overheen gaan voordat je verklaring is goedgekeurd. Ben er dus altijd op tijd bij zodat alles tijdig is afgerond.

https://www.vognodig.nl/vog-aanvragen
gerelateerde Blog
Inhoudsopgave