Wat doet een orthodontist?

Wanneer je niet tevreden bent over de stand van je tanden of kiezen, kun je bij een orthodontist terecht. Ondanks dat een tandarts bepaalde dingen omtrent je gebit kan verbeteren, is een orthodontist gespecialiseerd in de stand van het gebit. Wanneer je je afvraagt wat een orthodontist doet en waarvoor je bij een orthodontist terecht kan, lees dan hieronder verder. Ben je op zoek naar een orthodontist in Nijmegen? Bekijk dan de link.

Orthodontist

Wanneer je wordt doorverwezen naar een orthodontist kan dat meerdere oorzaken hebben. Problemen met het gebit of de kaken kunnen ervoor zorgen dat je ongemak ervaart bij bijten, kauwen, praten of lachen. Een orthodontist begeleidt personen bij ontwikkelingen en de groei van zowel de kaak als tanden. Voor kinderen tussen de 10 en 15 is dit wat gemakkelijker omdat de tanden en kaak nog in ontwikkeling zijn en in de juiste stand kunnen groeien. Ook voor volwassenen is het mogelijk om door een orthodontist behandeld te worden door een orthodontist. De duur van de behandeling is afhankelijk van de gebitsontwikkeling en de groei van de patiënt, het aanpassingsvermogen van het gebit, maar ook het doorzettingsvermogen en de medewerking van de patiënt.

Waarvoor kun je terecht bij een orthodontist

Onder de orthodontie vallen verschillende behandelingen. Allereerst kan een orthodontist onderzoek doen naar afwijkingen van zowel je gebit als je kaak. Een voorbeeld hiervan is het nemen van röntgenfoto’s of afdrukken maken van gebitsafdrukken en modellen. Daarnaast kun je geïnformeerd worden over de mogelijkheden en noodzaak van een behandeling. De orthodontist maakt vervolgens een behandelplan en zal je ook informeren over duur van het plan en de bijbehorende kosten. Daarna kan ervoor gekozen worden om een beugel te plaatsen. Dit is bijvoorbeeld nodig wanneer de tanden niet goed op elkaar staan of de kaak verkeerd groeit. Er zijn verschillende soorten beugels voor verschillende categorieën zoals retainers, uitneembare beugels, een beugel voor kaakgroei, uitneembare beugels voor kaakgroei, kaakcorrectie met banden, slotjesbeugel voor een enkele of dubbele tandboog, correctiehoesjes of een slotjesbeugel/brackets aan de binnenzijde van de tandboog. Wanneer de tanden op de juiste manier zijn terug gegroeid kan de beugel verwijderd worden. Daarna kan een spalk of nachtbeugel gemaakt en geplaatst worden zodat de tanden niet opnieuw scheef groeien.

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave