Best Vitaal
Image default
Volksgezondheid en veiligheid

Welke landen hebben nog een mondkapjesplicht en welke niet?

We hebben allemaal te maken gehad met de mondkapjesplicht in Nederland. Nu corona aan het verdwijnen is uit onze samenleving is de mondkapjesplicht ook niet meer geldig. Zijn er eigenlijk nog wel landen om ons een met een mondkapjesplicht en zo ja welke landen zijn dat? In dit stukje ga ik vertellen over omliggende landen en hoe zei nu met de regelgang omgaan. 

België
Sinds begin maart zijn bijna alle coronamaatregelen in België geschrapt. Voor toegang tot de horeca en uitgaansgelegenheden is geen coronapas of QR-code meer nodig. Desinfectiemiddel wordt zoals in veel andere landen nog wel veel gebruikt. Ook gaan horecagelegenheden niet meer vroeg dicht en zijn de normale sluitingstijden weer de norm. 

Ben je boven de 12 jaar, dan is het wel nog verplicht om een mondkapje te dragen in het OV, ziekenhuizen en in verplegingstehuizen. Er wordt dan ook geadviseerd om een FFP2 masker te dragen. 

Duitsland

In Duitsland zijn sinds begin april ook de meeste coronamatregelen vervallen. Een negatieve test of vaccinatiebewijs zijn niet meer nodig om naar horecagelegenheden of festivals toe te kunnen gaan. Daarnaast is er in bepaalde deelstaten van het land wel nog een mondkapjesplicht in medische instelling of in het openbaar vervoer. 

Frankrijk

In Frankrijk zijn de meeste regels ook komen te vervallen maar het ligt net iets anders. In Frankrijk heb je bijvoorbeeld wel nog een coronapas nodig om een ziekenhuis binnen mogen te treden. Ook is het verplicht om dan een mondkapje te dragen en hetzelfde geld voor openbaar vervoer, in het OV is een mondkapje ook nog verplicht. Daarnaast hoef je niet meer in quarantaine als je in contact bent geweest met een positief getest persoon. 

Verenigd Koninkrijk

Ook zijn in het verenigd koninkrijk de meeste regels verdwenen, behalve in Wales en Schotland. Daar zijn er nog wel een aantal regels over, van, voor het dragen van een mondkapje. 

In Engeland zijn alle coronaregels verdwenen. Engeland wil namelijk een samenleving die kan leven met het virus zonder daar eigenlijk enige maatregelen of restricties voor te nemen. 

Italië 

Italië heeft ook afscheid genomen van de meeste coronamaatregelen.

In april was een coronapas hebben niet langer nodig voor wanneer je op het terras een hapje wilde eten. Ook is een bewijs van vaccinatie of herstel is dan niet langer verplicht.

Na het begin van Mei mochten de Italianen ook binnen zonder coronapas dineren. Naast deze versoepeling werden ook de maatregelen voor scholen, het OV en andere gelegenheden versoepeld. Hier komt ook bij kijken dat het dragen van een mondkapje in een binnenruimte niet meer verplicht is. 

We kunnen dus wel stellen dat in de meeste landen de maatregelen aan het verdwijnen zijn. Dit is logisch want in de wereld zie je dat de besmettingsgevallen en het aantal mensen die op de IC liggen steeds minder zijn. Er is dus een positief vooruitzicht op de komende maanden en misschien is er zelfs wel een kans dat eind 2022 we weer in een coronavrije samenleving komen te leven.