Best Vitaal
Image default
Volksgezondheid en veiligheid

Bezoek eens een opticien

Het kan zomaar eens zijn dat je klachten hebt met het scherp zien in de verte of op leesafstand of misschien wel op beide afstanden. Heb je klachten dan is het zeer raadzaam om eens langs de opticien te gaan voor een ogentest.

De opticien zal een uitgebreide ogentest uitvoeren en deze bestaat vaak uit drie onderdelen, namelijk de voormeting, oogmeting en oogdrukmeting.

De voormeting wordt verricht met een zogeheten auto-refractor. Bij dit apparaat daarbij leg je je kin in een steun en je kijkt naar een afbeelding in het apparaat en zonder dat je iets hoeft te zeggen zal het apparaat de sterkte van beide ogen kunnen meten. Vaak komt de waarde van deze meting aardig in de buurt van de benodigde sterkte, alleen zijn deze auto-refractors nog niet zo goed dat je daadwerkelijk een bril kan maken met de sterkte van de auto-refractor omdat deze er iets naast kan zitten. Maar de waarde van de auto-refractor is wel goed genoeg voor de opticien zodat hij vanuit deze sterkte kan gaan meten en niet vanaf nul hoeft te beginnen.

De uiteindelijke oogmeting

De oogmeting zal een vraag en antwoord meting zijn tussen de opticien en de klant. De opticien zal de waarde van de eerder verkregen auto-refractor in de zogeheten refractie unit zetten. De refractie unit is een apparaat waar de klant doorheen moet kijken naar een letterkaart, welke hij of zij moet proberen op te lezen. In de refractie unit zitten veel glazen die de opticien bij de klant voor het oog kan draaien doordat de opticien handmatig aan een schijf draait of hij laat deze schijf roteren door middel van een computer. Er zitten heel wat glazen in een refractie unit o.a. plus en min glazen, maar ook cilinder glazen. In principe kan de opticien met de refractie unit elk oog meten

De opticien weet wat je nodig hebt

Na de meting met de refractie unit weet de opticien exact welke sterkte je nodig hebt om alles weer duidelijk te zien. De opticien zal de gemeten sterkte dan vaak ook in een pasbril zetten en zo kan je direct ervaren wat de sterkte die door de opticien gemeten is voor je kan doen. Kies je er dan uiteindelijk voor om je ogen met een sterkte te gaan corrigeren, dan zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Je kan o.a. kiezen voor een bril of voor lenzen maar ook ooglaseren kan tot de mogelijkheden behoren.

Kies voor een bril of lenzen

Veel mensen kiezen uiteindelijk toch voor een bril of lenzen om beter te gaan zien. We zien wel dat het aantal brildragers hoger is bij ouderen en bij het jonger publiek zien we vaak dat deze lenzen dragen en dit zijn dan vaak daglenzen of maandlenzen. Ook zijn er zelfs weeklenzen verkrijgbaar voor diegene die dit interessant vinden. Verder kan je ook voor harde lenzen kiezen of zelfs voor nachtlenzen. De opticien zal je vaak adviseren in je keuze en zo kies je dus altijd voor een juiste kijkoplossing.