3 tips voor meer financiële zekerheid

Financiële zekerheid betekent rust in je dagelijks leven. Je hoeft niet steeds meer inkomen na te jagen wanneer je een aantal belangrijke zaken goed hebt geregeld. Je werkt immers om te leven en niet andersom, toch? Met de drie tips uit dit artikel zorg je voor zoveel mogelijk financiële zekerheid zodat jij je kunt richten op de zaken die je echt belangrijk vindt in het leven.

Je inkomen veilig stellen

Allereerst heb je natuurlijk een inkomen nodig. En het liefst een stabiel inkomen voor langere tijd. Of je dit nu uit een baan haalt of als ondernemer maakt niet zoveel uit. Belangrijk is wel dat je inkomen hoog genoeg is voor de kosten die je moet maken. Grofweg kun je stellen dat je inkomen ongeveer 3x het bedrag van je vaste uitgaven moet bedragen. Zo hou je genoeg over om genoeg te sparen, zonder op een houtje te moeten bijten.

Je kosten verlagen

Met je inkomen kun je proberen nog meer inkomsten te genereren. Bijvoorbeeld door te beleggen in aandelen, crypto currency of door te investeren in een bedrijf. Dat kan een goede optie zijn maar dan moet je wel weten waar je mee bezig bent. Een veel veiligere investering is het verlagen van je kosten. Een hypotheek of studieschuld afbetalen. Verbouwen in huis of het afbetalen van een auto. Dat levert wellicht minder op dan zaken die je inkomsten verhogen maar het is wel stabieler. Mocht er een crisis komen of je raakt je baan kwijt, dan weet je in ieder geval dat je het veel langer uit kunt zingen omdat je minder kosten maakt.

Belangrijke verzekeringen

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering als ondernemer. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Premiebetalingen aan een pensioenfonds. Dit zijn allemaal voorbeelden van uitgaven waarmee je jouw inkomen in de toekomst veilig stelt. En niet alleen voor jezelf. Door bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek te koppelen zorg je ervoor dat je gezin in het huis kan blijven wonen wanneer jouw inkomen als gevolg van overlijden komt te vervallen.

Kosten ORV

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering vallen voor de meeste mensen mee en je kunt de levensverzekering bovendien afkopen wanneer je deze niet meer nodig hebt. Als gevolg van een financiële meevaller zoals een erfenis bijvoorbeeld.

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave