Vitaal op oudere leeftijd – zo doe je dat!

We worden steeds ouder. Het aantal 100-plussers in Nederland is nog nooit zo hoog geweest. Dat is een combinatie van onze toegenomen welvaart en betere sociale en medische ontwikkelingen. Met steeds meer ouderen is het wel van groot belang om vitaal en gezond te blijven. Je kunt pas optimaal genieten van die extra jaren wanneer je ze in goede gezondheid door kunt brengen, nietwaar? Vitaal blijven dus, maar hoe doe je dat?

Zorg voor voldoende beweging op latere leeftijd

Een van de meeste efficiënte dingen die je kunt doen om op latere leeftijd vitaal te blijven is door voldoende te blijven bewegen. Dat betekent sporten waar dat kan, of in iedere geval genoeg bewegen. Er komen steeds meer verenigingen die zich speciaal richten op bewegen voor ouderen. Genoeg bewegen is goed voor de bloedsomloop, het houdt spieren en gewrichten soepel en het is een leuke manier om sociale contacten op te doen en te onderhouden. Je kunt zelfs nog meedoen aan wedstrijden voor bijvoorbeeld jeu de boules of bij wandelwedstrijden. Er zijn sportprijzen te winnen zoals een gepersonaliseerde sleutelhanger. Altijd een leuk aandenken aan een gezellige dag!

Het verborgen voordeel van relaxed sporten

Dat je op latere leeftijd niet meer op het hoogste niveau sport is natuurlijk logisch. Maar dat is ook helemaal niet nodig. Relaxed sporten op een lager tempo heeft namelijk een belangrijk voordeel waar veel mensen zich niet bewust van zijn. Door op een lager niveau te sporten, ongeveer tot 70% van je maximale capaciteit, zal je lichaam eerder vet gaan verbranden. Bij hogere intensiteit heeft je lichaam sneller brandstof nodig en zal het overschakelen op koolhydraat-, of suikerverbranding. Op lagere intensiteit sporten is dus supergoed om een gezond gewicht te behouden. Bovendien voorkom je de opbouw van visceraal vet. Dat is het vet dat rond je organen zit. Een gezonde hoeveelheid visceraal vet is één van de belangrijkste indicatoren van gezondheid!

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave