Best Vitaal
Image default
Tandheelkunde

Tanden poetsen met houtskool of baking soda

De meeste mensen poetsen hun tanden met tandpasta, precies zoals het hoort. Toch hoor je regelmatig dat iemand zijn tanden poetst met houtskool of breking soda. Is dit schadelijk, wat is het effect en kun je dit gedurende lange tijd doen? In dit artikel vind je antwoord op deze vragen.

Witte tanden zonder tandarts

Iedereen wil een stralend en wit gebit. Helaas zullen tanden en kiezen vroeg of laat verkleuren. Dit heeft enerzijds met voeding maar anderzijds ook met ouderdom te maken. Het glazuurlaagje wordt met de jaren dunner, hierdoor blijven tanden niet stralend wit. Daarnaast heeft ook een beetje met erfelijke aanleg te maken. De een heeft nu eenmaal sneller verkleurde tanden dan de ander.

Wil je hagelwitte tanden dan kan je terecht bij tandartspraktijk Mondain. Deze voert een behandeling uit waardoor de tanden er weer beter uitzien. Kun je ook witte tanden zonder tandarts realiseren? Ja, bijvoorbeeld met een whitening tandpasta. Maar er wordt ook veel gebruik gemaakt van huismiddeltjes.

Tanden poetsen met houtskool: voor- en nadelen

Als eerste je tanden poetsen met houtskool. Mensen gebruiken dit al heel lang, maar wel met wisselende effecten. Inmiddels is duidelijk wat houtskool precies met je tanden en kiezen doet.

Actieve houtskool trekt vuil en vetten aan. Daarom wordt actieve houtskool ook veel in lucht- en waterfilters toegepast. Grootste voordeel van houtskool is dat het zowel vuiligheid als chemicaliën opneemt. Nadeel is dat houtskool echt alles opneemt, dus ook de eventuele goede stoffen.

Maakt houtskool je tanden witter? Ja, van oudsher is bekend dat houtskoolpoeder de tanden reinigt. Dit komt door het licht schurend effect. Houtskool is vooral bekend van het verwijderen van vlekken op de tanden. Denk maar eens aan vlekken die ontstaan door een kring van koffie, thee of wijn.

Maar echt witte tanden door houtskool? Nee, daar is het effect te klein voor. Tandpasta’s met houtskool werken niet beter dan die zonder houtskool.

Tanden poetsen met baking soda

Veel mensen hebben in hun keukenkastje baking soda staan. Dit staat ook wel bekend als natriumbicarbonaat, niet te verwarren met bakpoeder. Baking soda dient als rijsmiddel tijdens het bakken. Daarnaast wordt dit product ook gebruikt voor het schoonmaken van de keuken of badkamer. Het kent echter nog veel meer toepassingen, bijvoorbeeld het drinken van baking soda.

Wat is het effect wanneer je de tandenpoets met baking soda? Het wordt gebruikt om de tanden witter en schoner te krijgen. De vraag is of dit effect ook wordt bereikt. Ook nu weer werkt dit product als licht schurend middel. Hiermee poets je vlekken en aanslag weg.

Voor zowel houtskool als baking soda geldt dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is om ook te zeggen dat het echt werkt.

Is het veilig in gebruik?

Het is aan te raden om je tanden zeker niet dagelijks met houtskool of baking soda te poetsen. Je kunt hier uiteindelijk het tandglazuur mee beschadigen, hiermee ben je veel verder van huis. Beter laat je een reiniging door de tandarts of mondhygiënist uitvoeren. Ook is het belangrijk om twee keer per dag goed te poetsen maar ook gebruik te maken van ragers of tandenstokers. Breng een bezoek aan de tandarts, dan krijg je gelijk advies over het goed poetsen van je tanden en kiezen. Daarnaast wordt je gebit gecontroleerd en eventueel schoongemaakt. Ook kun je dan vragen stellen over houtskool of baking soda of het wel verstandig is om met deze producten aan de slag te gaan.

 

https://tandartsmondain.nl/tanden-bleken/