Hoe kun je het beste met hoogsensitiviteit omgaan?

Hoogsensitiviteit wordt ook wel HSP genoemd. Dit betekend dat personen die over HSP beschikken gevoeliger zijn voor zintuiglijke prikkels van buitenaf. Dit kunnen bijvoorbeeld harde geluiden zijn, het oppikken van negatieve emoties van anderen en spanningen aanvoelen. Mensen met hoogsensitiviteit worden sneller moe door deze prikkels. Dat kan vervelend zijn als er bijvoorbeeld grote groepen mensen bijeenkomen. Alle zintuigen staan op scherp. Hoogsensitiviteit heeft ook vele voordelen. Je kunt anderen hun stemming voelen en daardoor goed naar je eigen intuïtie luisteren. Je maakt zo eerder keuzes die goed voor je zijn. Mensen met HSP voelen zich het beste als ze de rust op kunnen zoeken en kunnen mediteren.

Hoe kun je omgaan met hoogsensitiviteit?

Mensen met HSP kunnen zeer creatief zijn. Zo kun je gedachten en emoties kwijt in bijvoorbeeld schilderen, tekenen, boetseren en muziek. Mensen die hoogsensitief zijn hebben meer zelfkennis en zelf inzicht. Mensen roepen bepaalde reacties bij jou op die heftiger kunnen zijn bij mensen met HSP. Mensen brengen hun emoties op jou over. Deze kun je analyseren en daardoor begrijpen waarom je in bepaalde situaties handelt zoals je doet. Je kunt de sleutel in jezelf vinden. Deze bijzondere gave leert jou naar je innerlijke stem te luisteren en situaties aan te voelen. Zo weet je bijvoorbeeld met wie je op een lijn zit en welke mensen je beter kunt vermijden. Mensen met HSP werken het liefst zelfstandig en doen hun dingen alleen. Jezelf terug kunnen trekken in de rust is belangrijk omdat je moe en overprikkeld kunt raken.

Kracht uit jezelf halen

Als je hoogsensitief bent beschik je over krachten die je op het juiste spirituele pad houden. Je geeft makkelijker grenzen aan en volgt jouw hart. Je doet wat goed voor je is en laat je niet door anderen dingen wijs maken. Je maakt jouw eigen keuzes. Verder zijn naast de ontwikkeling van geluiden, reuk en smaak ook sterker ontwikkeld. Gillende kinderen bijvoorbeeld en rumoerige omgeving halen mensen met HSP uit hun ritme. Het is fijn om dan rust op te zoeken.

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave