Hoe behandel je kleine verwondingen bij kinderen?

Kleine kinderen vallen vaak en soms gaat dat gepaard met beschadigingen van de huid. Hoewel valpartijen niet te voorkomen zijn wil je toch voorkomen dat je kind te maken krijgt met littekens. Want zelfs een kleine valpartij kan littekens opleveren. Littekens zijn kleine beschadigingen van de huid waarbij te veel collageen wordt aangemaakt. Littekenweefsel kan daardoor ook wat stugger aanvoelen dan gezond huidweefsel. Gelukkig zijn er een aantal methoden en hulpmiddelen die littekens kunnen verminderen. Littekens zullen natuurlijk nooit helemaal verdwijnen maar het kan al helpen dat littekens minder zichtbaar zijn en een stuk soepeler aanvoelen. Een littekenmassage, het vermijden van direct zonlicht en het gebruik van littekencrème kind zullen littekens bij uw kind verminderen.

Het gebruik van littekencrème kind

Omdat zelfs de kleinste wondjes al littekens kunnen veroorzaken is het belangrijk om de wondjes goed te behandelen. Allereerst is het belangrijk om de wond goed te verzorgen door het vuil uit de wond te spelen. Daarna kan je de wond, of wanneer het al een litteken geworden is het litteken, verzorgen met littekencrème kind. Dit littekencrème is ontwikkeld op basis van siliconen en vormt als het ware een beschermlaagje over de huid. Hierdoor wordt het litteken beschermt tegen kou, vuil en zonlicht. De huid kan zo optimaal herstellen en het littekenweefsel zal zachter aan gaan voelen. Wanneer je de littekencrème kind gebruikt in combinatie met een littekenmassage dan zal je zien dat littekens vervagen en dat de huid een stuk soepeler aan gaat voelen. Dit voorkomt pijnklachten en zorg ervoor dat je kind zich minder druk zal maken over het litteken.

Andere methoden om littekens te verminderen

Naast het gebruik van een littekencrème kind zijn er nog veel methoden om de littekens te verminderen en te verzachten. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een littekenmassage. De huid van het litteken wordt hierdoor een stuk zachter en soepeler, maar de zichtbaarheid van het litteken zal niet verminderen. Wat wel helpt om littekens zichtbaar te verminderen is het gebruik van een goede zonnebrandcrème. Zo voorkom je dat je huid verbrand of dat pigment zich in het litteken gaat ophopen. Je littekens worden dan juist zichtbaarder en dat is wat je wilt voorkomen. Wil je echt van je littekens af dan bestaan er laserbehandelingen die je littekens zullen vervagen. Deze methode is vaak niet echt kindvriendelijk en kan soms erg vervelend zijn. Bij kleine kinderen is dan ook aan te raden om eerst gebruik te maken van littekencrème kind. Littekens horen nu eenmaal bij je kind, welke oorzaak de littekens ook hebben.

Kortom; ondanks dat littekens bijna niet te voorkomen zijn, zeker niet bij kleine kinderen, is het wel van belang om de wonden goed te verzorgen. Je begint altijd met het schoonhouden van de wond, maar daarna zal het littekencrème kind helpen om littekens zichtbaar te verminderen en de huid soepeler te laten aanvoelen. Ook een goede littekenmassage en het vermijden van direct zonlicht zullen helpen om de littekens te verminderen. Littekens horen bij jou of bij jouw kind en zullen iets vertellen over een gebeurtenis of het leven. Het is dan ook belangrijk om je littekens te leren accepteren.

 

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave