Vitaal blijven door de beste zorgverzekering

Gezondheid is niet te koop. Maar toch is toegang tot de beste zorg soms van levensbelang. Gelukkig is het in Nederland heel goed geregeld met de zorg, welke behoort tot een van de beste in de wereld. Toch klagen we allemaal steen en been over de wachttijden en jaarlijks of de stijgende zorgpremie. Maar is dat wel terecht, en wat kost de beste zorgverzekering nou echt?

Zorgtoeslag

Om met het goede nieuws te beginnen, lage en midden inkomens hebben recht op zorgtoeslag. De hoogte van deze toeslag is volledig afhankelijk van je (gezamenlijk) belastbaar inkomen + het eigen vermogen. Voor Nederlanders van 18 jaar en ouder, geldt dat je recht hebt op als het eigen vermogen niet hoger is dan € 120.020 euro (jaartal 2022).

 

En met een laag inkomen, tot iets hoger dan de bijstand / het minimumloon kan je zorgtoeslag oplopen tot 157 euro per maand. Deze toeslag is uiteraard onbelast dus netto besteedbaar. Ongeacht je medische achtergrond.

 

En deze 157 euro houden nog even in gedachte.

 

De zorgpremies

Zorgvergelijker .online meldt dat het verschil in zorgpremie in 2022 ruim 66 euro per maand is. En dat is dus het verschil tussen de goedkoopste polis met maximaal eigen risico (ZieZo) en de duurste zonder vrijwillig eigen risico (a.s.r.). Jaarlijks zijn deze verschillen ongeveer zo groot, waardoor we in 2023 gelijke overeenkomsten zullen zien. 13 november zijn alle premies bekend. En a.s.r., omdat deze het duurste is, de beste zorgverzekering is? Nee hoor, daarover verschillen de meningen.

De beste zorgverzekering

Een hele goede zorgverzekering bevat de volgende kenmerken waarbij je altijd toegang hebt tot alle zorgverleners in Nederland. Zonder extra kosten.

 

  1. Apotheken

  2. Ziekenhuizen

  3. Klinieken

  4. Hulpmiddelen

 

Dit samengevoegd in de zorgpolis heeft het kenmerk de restitutiepolis. En de restitutiepolis is de beste zorgverzekering. Dat is omdat deze vrije zorgkeuze heeft, waarbij ook alle zorgverleners zijn gecontracteerd. De kosten daarvan zijn ruim 130 euro, en dat is een hoop geld. Maar kijk je terug naar de zorgtoeslag, dan is deze alsnog hoger dan de zorgpremie voor deze zeer goede zorgverzekering. Meer details hierover vind je op Zorgvergelijker.

 

Goedkoopste polis

Dit kan voor jou ook een hele goede keuze zijn. Als het aan het einde van het jaar blijkt dat je bijna geen of geen zorgkosten hebt gemaakt, heb je geen uitgebreide dekking nodig. Ook kan je dan het eigen risico verhogen waardoor je een flinke korting op je premie krijgt. Dat is in dit voorbeeld ZieZo.

 

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave