Wat zijn de symptomen van een burn-out?

Burnout is een nieuw woord dat voor het eerst werd gebruikt in 1974. Het betekent dat je je motivatie of interesse in iets verliest, vooral als het niet loopt zoals je zou willen.

Als je je uitgeput voelt, een hekel begint te krijgen aan je baan en je minder capabel voelt op je werk, kan er sprake zijn van burnout. Burnout is een gevolg van stress, die kan komen van je werk, je levensstijl of je persoonlijkheid. De meeste mensen brengen het grootste deel van hun tijd door met werken, dus als je geen plezier hebt in je werk kan dat een negatieve invloed hebben op je leven.

Tekenen en symptomen van burnout

Hoewel burnout geen diagnostische psychische aandoening is, moet het niet licht opgevat worden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende tekenen van burnout:

  • Je gestrest en gefrustreerd voelen over je werk. Het gevoel dat je niets geeft om je werk of om de mensen met wie je werkt. Je voelt je gevoelloos of niet verbonden met je werk. Het gevoel te zijn.
  • Lichamelijke symptomen: Chronische stress kan leiden tot lichamelijke symptomen, zoals hoofdpijn en buikpijn of darmproblemen.
  • Emotionele uitputting kan worden veroorzaakt door burnout. Door burn-out voelen mensen zich vaak uitgeput, niet in staat om het aan te kunnen en moe. Het kan zijn dat ze geen energie meer hebben om hun werk af te krijgen.
  • Burnout heeft vooral invloed op je vermogen om taken op het werk of thuis uit te voeren. Als je opgebrand bent, voel je je negatief over taken en heb je moeite om je te concentreren. Je kunt het ook moeilijk vinden om creatief te zijn.

Depressie is een psychische aandoening die een aantal vergelijkbare symptomen heeft met andere psychische aandoeningen, zoals angst en bipolaire stoornis. Mensen die depressief zijn, hebben vaak negatieve gevoelens en gedachten over alle aspecten van het leven, niet alleen op het werk. Depressiesymptomen kunnen ook een verlies van interesse in dingen, gevoelens van hopeloosheid, cognitieve en lichamelijke symptomen en zelfmoordgedachten zijn. 

Wanneer je tekenen van een burnout herkent en je bent woonachtig in de omgeving van Amsterdam neem dan eens contact op met een Burnout coach Amsterdam. Ze kunnen je hier niet alleen verder helpen met je burn-out symptomen maar ook ontdekken erlke vervolgstappen voor volledig herstel moeten worden genomen.  

Risicofactoren

Sommige mensen (en mensen met bepaalde banen) lopen meer risico op burnout dan anderen. Een baan met veel stress leidt niet altijd tot burnout, maar het is wel belangrijk om goed met stress om te gaan als je gezond wilt blijven.

Mensen die veel werk te doen hebben, hebben meer kans op een burn-out. Dit komt omdat ze veel stress hebben en niet genoeg tijd om te ontspannen. Mensen in elke bedrijfstak kunnen een burn-out krijgen, maar voor mensen in sommige bedrijfstakken is de kans groter dan voor anderen. Mensen die in de medische sector werken, lopen bijvoorbeeld een groter risico om opgebrand te raken, omdat ze te maken hebben met veel stress en lange werktijden.

  1. Mensen die onder grote tijdsdruk staan, lopen meer kans op een burn-out. Dit geldt vooral voor mensen die het gevoel hebben dat ze niet genoeg tijd hebben om hun werk te doen. Werknemers die zeggen dat ze genoeg tijd hebben om hun werk te doen, hebben veel minder kans op een burn-out. Dit geldt ook voor mensen in gevaarlijke beroepen, zoals paramedici en brandweerlieden, die vaak niet de mogelijkheid hebben om meer tijd voor zichzelf te nemen.
  2. Als een manager niet communiceert met zijn werknemers of hen niet steunt, kan dat leiden tot een burn-out. Burn-out is wanneer iemand zo gestrest is dat hij zijn werk niet meer leuk vindt. Werknemers die zich sterk gesteund voelen door hun manager hebben veel minder kans om regelmatig burnout te raken.
  3. Veel werknemers voelen zich uitgeput omdat ze niet zeker weten wat er van hen wordt verwacht. Slechts 60% van de werknemers weet wat er van hen verwacht wordt. Dit maakt het moeilijk voor hen om hun werk goed te doen omdat de verwachtingen steeds veranderen.
  4. Wanneer een werklast te zwaar is, voelen zelfs de meest optimistische werknemers zich hopeloos. Een overweldigd gevoel kan snel leiden tot een burn-out.
  5. Mensen die het gevoel hebben dat ze op het werk oneerlijk worden behandeld, hebben meer kans op een hoge mate van burn-out. Dit kan komen doordat ze het gevoel hebben dat ze niet gelijk behandeld worden, of dat ze mishandeld worden door collega’s.

Burnout kan een ernstige invloed hebben op uw leven, zowel professioneel als persoonlijk. Als u deze symptomen ervaart, is het belangrijk om actie te ondernemen en hulp te zoeken. Ruud Meulenberg biedt coaching diensten aan die u kunnen helpen de oorzaken van burnout aan te pakken en u beter te gaan voelen. Laat burnout uw leven niet beheersen – zoek vandaag nog de ondersteuning die u nodig heeft.

 

 

 

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave