De voordelen van melatonine voor een diepere slaap

Vind je het moeilijk om elke nacht voldoende te slapen? Zo ja, dan ben je niet de enige! Uit onderzoek blijkt dat 1/3 van alle volwassenen niet genoeg slaapt (gedefinieerd als zeven of meer uur per nacht). Helaas kan een gebrek aan kwaliteitsslaap leiden tot tal van gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er oplossingen voorhanden die je nachtelijke slaap verbeteren. Eén zo’n oplossing is melatonine; uit onderzoek blijkt dat het mensen kan helpen sneller in slaap te vallen en langer te blijven slapen, voor een betere kwaliteit van rust! In deze blogpost gaan we na wat melatonine precies is en wat de mogelijke voordelen zijn voor jou.

Wat is melatonine en hoe beïnvloedt het de slaap?

Melatonine is een belangrijk hormoon dat het natuurlijke slaappatroon helpt reguleren. Het wordt geproduceerd door de pijnappelklier, is vooral actief in het donker en verantwoordelijk voor het tot rust brengen van de geest tijdens de slaap. Als het lichaam niet genoeg melatonine produceert, kan het moeilijk zijn om een rustige slaap te bereiken. Gelukkig is het gemakkelijk om melatonine aan te vullen in verschillende vormen, zoals capsules, vloeistoffen, tabletten of zuigtabletten. Voor mensen die lijden aan een jetlag of een ploegendienststoornis als gevolg van veranderingen in zowel licht als sociale signalen, kunnen supplementen op basis van melatonine ongelooflijk nuttig zijn om uw lichaam te laten weten wanneer het moet rusten en herstellen. 

Hoe krijg je op natuurlijke wijze meer melatonine in je systeem?

Een van de meest natuurlijke en doeltreffende manieren om de productie van melatonine in ons lichaam te verhogen is meer blootstelling aan zonlicht. Overdag helpt zonlicht de melatonineproductie van ons lichaam te stimuleren, waardoor het wordt voorbereid op een goede nachtrust. Een andere strategie is het eerder naar bed gaan en profiteren van het avondlicht. Als we vroeger naar bed gaan, komt er meer daglicht in ons systeem en kan er meer melatonine worden aangemaakt, in combinatie met een routine periode om tot rust te komen voordat we naar bed gaan. Ten slotte helpt het om schermen, zoals een telefoonscherm, te vermijden voor het slapen gaan. Door het licht van het scherm wordt niet voldoende melatonine aangemaakt waardoor je minder goed in slaap valt.

Voordelen van een melatoninesupplement

Het nemen van een melatoninesupplement kan voor veel mensen gunstig zijn, omdat het kan helpen een gezonde slaap-waakcyclus tot stand te brengen en de kwaliteit van de rust te verbeteren. Melatonine is een hormoon dat de slaap-waakcyclus op natuurlijke wijze reguleert, dus wanneer het in supplementvorm wordt ingenomen, kan het helpen de biologische klok van het lichaam te reguleren bij mensen met aandoeningen als slapeloosheid of jetlag. Het kan ook de tijd die nodig is om in slaap te vallen verkorten en de totale slaapduur verlengen.

Mogelijke bijwerkingen van melatonine

Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat de slaap- en waakcycli helpt reguleren. Hoewel het vrij verkrijgbaar is als voedingssupplement, kan het bijwerkingen hebben als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen. Naast een slaperig gevoel kunnen mensen die melatonine gebruiken last krijgen van lichte hoofdpijn, misselijkheid, levendige dromen en een verminderd libido. In zeldzame gevallen kunnen ernstigere bijwerkingen optreden, zoals verwarring of extreme alertheid. Het is het beste om een arts te raadplegen voordat je een melatoninesupplement neemt, zodat alle mogelijke risico’s worden afgewogen tegen de mogelijke voordelen van de medicatie. Benieuwd of melatonine wat voor je is? Bekijk dan supplementen van Van Dijk Vitamines

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave