Pijnsymptomen verlichten met manuele therapie

Manuele therapie is een internationaal erkende tak van fysiotherapie. Het wordt toegepast om pijnsymptomen als gevolg van neuromusculoskeletale aandoeningen te verlichten.

Voor de therapeut is manuele therapie een onmisbaar hulpmiddel. Na een zorgvuldig onderzoek van het bewegingsapparaat voert hij manoeuvres uit op bot-, ligament-, spier-, pees-, kapsel- en fasciale weefsels. Daarbij gebruikt hij uitsluitend zijn handen. Bij deze vorm van therapie wordt dus geen gebruik gemaakt van medicijnen.

De interventies en oefeningen zijn gericht op spierherstel, verbetering van het osteo-articulaire en zenuwniveau van de patiënt en diens welzijn. Deze interventies worden bestudeerd op basis van de persoonlijke geschiedenis, levensstijl en capaciteiten van de persoon.

Manuele therapie biedt tal van voordelen voor de patiënt. De belangrijkste zijn:

  • Het tegengaan van spierstijfheid;
  • Het verminderen van nerveuze spanning;
  • Het verhogen van de weerstand van gewrichten, spieren en zenuwweefsel.

 Versnelling van de genezingstijd

Manuele therapie kan ook de genezingstijd van onder andere rugpijn en nekpijn versnellen. Indien nodig, maakt de therapeut gebruik van verschillende soorten manoeuvres zoals borstelen, kneden, wrijven, druk, percussie en trillingen.

De precieze manoeuvres en bewegingen zijn gericht op pijnmodulering, oedeemeliminatie, vergroting van de gewrichts- en spiermobiliteit en verbetering van de longfunctie. De therapeut kan eveneens bepaalde massages, manoeuvres en manipulaties uitvoeren die spanning en stress verminderen en daardoor de tonus en elasticiteit herstellen.

Om concrete resultaten te verkrijgen, worden ook fundamentele therapeutische oefeningen uitgevoerd. Indien nodig, worden manipulaties en ontspanningsmanoeuvres van gewrichten en spieren op een zachte of intense manier worden uitgevoerd.

 

Verschillende methoden en toepassingen

Manuele therapie kent verschillende methoden. Daaronder vallen:

  • Fysiokinesitherapie. Dit is probaat voor herstel van spieren en gewrichten, vooral na een operatie;
  • Massagetherapie. De massage werkt in op de spieren, het bloedsysteem en het lymfestelsel. Het wordt zowel rehabiliterend als preventief uitgevoerd;
  • Spierversterking, een massagetechniek gericht op het versterken en ontwikkelen van de spier in het te behandelen lichaamsdeel.
  • Houdingsrevalidatie gericht op het tegengaan van het ontstaan van chronische pijn als gevolg van slechte gewoonten.

 

Wie zijn bevoegd om manuele therapie toe te passen?

Deze vorm van therapie mag uitsluitend worden uitgevoerd door gekwalificeerde specialisten zoals de fysiotherapeut of de massagetherapeut. Deze deskundigen zijn in staat om de zenuwcentra en de microcirculatie te reactiveren, de lymfedrainage te verbeteren, gifstoffen te verwijderen en de weefsels van zuurstof te voorzien.

Manuele therapie kan ook worden uitgevoerd door de osteopaat. Osteopathische diagnose is gericht op het identificeren van de oorzaak en is geen symptomatische benadering. Zo kan lage rugpijn worden veroorzaakt door bijvoorbeeld viscerale disfunctie.

Bij fysiotherapie wordt prioriteit gegeven aan het zenuwstelsel door zich vooral te concentreren op wervelmanipulatie, maar osteopathie kent een fundamentele rol toe aan de bloedsomloop en houdt ook rekening met de viscerale organen.

 

Andere bekende therapieën

Kinesitherapie

 

Kinesiologie is de bewegingstherapie die toepasbaar is voor de behandeling van elke spier of gewricht die deelneemt aan de beweging van het lichaam. Het wordt toegepast om motorische, spier- en gewrichtsfuncties te herstellen die om welke reden dan ook gedwongen immobiel zijn.

Bij kinesitherapie zijn de manoeuvres van de fysiotherapeut gericht op het verminderen van pijn en spierstijfheid, spierontspanning of –versterking, mobilisatie, passief en actief strekken, verhoogde gewrichtsflexibiliteit en coördinatie van bewegingen.

Proprioceptieve training

Een andere vorm van manuele therapie is de proprioceptieve therapeutische oefening.

Proprioceptie is het vermogen om de positie en beweging van het lichaam in de ruimte te herkennen zonder de hulp van het zicht. Proprioceptieve training is essentieel om na bijvoorbeeld een trauma volledig herstel te bereiken.

De proprioceptieve therapeutische oefening heeft tot doel de perceptie van de ledematen en de houding in de ruimte te perfectioneren, het bewustzijn van wat er op een bepaald moment gebeurt te vergroten, het evenwicht en de coördinatie te verbeteren en te ontwikkelen.

 

https://www.schonewillefysiotherapie.nl