Optimaliseer je vitaliteit met deze tips

Vitale mensen voelen zich energieker, ervaren meer motivatie en hebben een duidelijke wilskracht. Het klinkt dat ook aantrekkelijk om te werken aan je vitaliteit. Maar hoe doe je dat eigenlijk, je vitaliteit een impuls geven? Met deze tips geef ook jij jezelf een boost.

1. Start met een gezonde levensstijl

Gezond en gevarieerd eten, elke dag minstens een half uur bewegen en voldoende ontspanning vormen de basis van een gezonde levensstijl. Ga echter niet direct met al deze aspecten aan de slag, maar breng eerst je huidige situatie in kaart en vraag naar advies. Zelfhulpboeken zijn er in overvloed, al kan het prettiger zijn om advies in te winnen bij een professional. Deelname aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) of een erkend leefstijlprogramma kan zelfs vergoed worden vanuit de basisverzekering.

2. Bouw een sociaal leven op

De meeste mensen zijn kuddedieren. We voelen ons dan ook het prettigst als we omgeven worden door personen van wie we houden, met wie we kunnen lachen en bij wie we onszelf kunnen zijn. Samenzijn met dierbaren geeft ons mentale welzijn dan ook een boost. Ook zijn ze er als je je even wat minder voelt: ze bieden een luisterend oor, een helpende hand of een troostende schouder.

Bespaartip: minder betalen voor je zorgpremie? Sommige verzekeraars geven een paar procent korting als je de zorgpremie per jaar betaalt. Scheelt toch weer enkele tientjes op jaarbasis.

3. Sta stil bij zingeving

Doen wat je blij maakt, draagt in grote mate bij aan je vitaliteit. Het geeft je zowel energie als voldoening. Je kunt zingeving in je werk vinden, maar ook in je vrije tijd of in je privésfeer. Zo wordt de één heel blij van langs de deuren gaan met een collecte en voelt de ander zich nuttig door een wandeling te maken met een eenzame buur.

4. Stel jezelf doelen

Het stellen van doelen helpt je te focussen op de dingen die je graag wilt bereiken. Dit kan om kleine dingen gaan als een paar kilo afvallen, maar ook om grotere zaken als het starten van een eigen onderneming. Wat je doel ook is: bedenk elke dag 2 of 3 kleine dingen die je kunt doen die direct of indirect aan jouw doel bijdragen. Het behalen van deze doelen – hoe klein dan ook – geeft motivatie om weer door te gaan.

5. Denk positief

Het glas halfvol of halfleeg zien heeft niet alleen grote invloed op hoe we ons voelen, maar ook op onze gezondheid. Negatief denken vergroot namelijk de kans op stress met alle gevolgen van dien. Ben jij ook geneigd dingen snel somber in te zien? Probeer dan eens te kijken of je een positieve twist aan een gedachten of gebeurtenis kunt geven. Geef het niet op als dit niet direct lukt: omdenken is een vaardigheid die veel oefening vereist.