Placebo effecten

Een onderwerp waar veel discussie over is in de medische wereld is het gebruik van placebo. Placebo’s zijn middelen die eigenlijk niks doen, maar vaak door een soort mentaal trucje toch kunnen werken. 

Werking van placebo’s

Hoe goed placebo medicijnen werken is moeilijk te zeggen. Het verschilt ook per persoon hoe goed ze werken en sommige dokters zeggen er wel bij of iets een placebo en anderen niet. Beide praktijken zijn legaal, maar dokters zijn het hier zeker niet allemaal over eens. Een bekend onderzoek naar placebo’s is ene onderzoek waarbij een aantal mannen allemaal hormonen pillen kregen. De groep werd in tweeën gedeeld en de ene helft kreeg daadwerkelijk pillen met hormonen en de anderen kregen een placebo. Ondanks dat de placebo’s dus eigenlijk geen werkende stoffen hadden, hadden ook die mannen dezelfde effecten als de groep zonder placebo. Niet allemaal, maar wel een deel. Dit onderzoek en vele anderen, geven dus aan dat placebo’s zeker kunnen werken.

Weerstand

Het tegen argument is echter dat het ook een soort misleiding is. Als een dokter jou een medicijn geeft en er niet bij zegt dat het een placebo is, terwijl het dat wel is, dan is dat een soort oplichting volgens sommigen. Je krijgt niet wat je eigenlijk dacht te krijgen. Maar hier valt tegenin te brengen dat het uiteindelijk toch effect heeft dus dat de manier waarop het werkt dan niet zo veel uit maakt, zo lang het maar niet schadelijk is.

Placebo’s op de vrije markt

Ook buiten de dokterspraktijk worden er placebo’s gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan kruiden geneesmiddelen, of microdosing truffles. Dit zijn vaak producten waarvan de werking niet, of niet geheel bewezen is (maar ook niet ontkracht), die helemaal, of deels op placebo’s berusten. Al doet het product niet echt iets, dan nog kunnen mensen het idee hebben dat het werkt, waardoor hun lichaam zo zal reageren alsof het werkt. Zolang een product niet schadelijk is, heeft het ook weinig zin om het te verbieden. Voor sommigen zal het werken, voor sommigen niet, dus waarom niet mensen gewoon laten proberen. Door vrije markt werking zal worden bepaald of mensen bijvoorbeeld microdosing truffels kopen en hierin hoeft de overheid dus niet in te grijpen. Natuurlijk is het wel belangrijk om te zeggen in hoeverre de effecten zijn bewezen en in hoeverre positieve geluiden slechts zijn gebaseerd op de reacties van mensen die het hebben gebruikt in plaats van onderzoek.

http://www.microdosingxp.com
gerelateerde Blog
Inhoudsopgave