Vitaal leiderschap is geen yoga op maandag, maar een fundamentele mindset

Yoga op maandag, een fruitmand in de kantine en af en toe een mindfulness-sessie— belangrijke stappen voor een gezond bedrijf, toch? Best goed geprobeerd, maar zo werkt het niet helemaal. Vitaliteit is geen losse gimmick of een HR-bonus die je zomaar afvinkt. Vitaal leiderschap gaat niet over losse initiatieven, maar is een fundamentele manier van denken en doen.

Leiderschap zonder roofbouw

Er zijn veel leiders die denken dat ze zichzelf moeten wegcijferen om dat goede voorbeeld te geven. Daarmee zetten ze hun eigen welzijn opzij, want ‘het bedrijf moet draaien’. Maar een uitgeputte leider vertaalt zich vaak naar een uitgeputte organisatie. Mensen kopiëren gedrag, en als de leider 24/7 doorwerkt, voelt het team zich verplicht om hetzelfde te doen.

Authentiek vitaal leiderschap gaat om grenzen stellen. Het betekent nee zeggen tegen taken die niets opleveren, ruimte maken voor rust, reflectie en groei. Voor jezelf en het team.

Vitaliteit als strategische keuze

Een fruitmand en een yogales zijn op zich hartstikke prima, maar ze lossen de kern van het probleem niet op. Vitaal leiderschap vraagt om structurele keuzes waarbij energie en welzijn de leidende concepten zijn, zoals slimme werkstructuren, heldere grenzen en een cultuur waarin rust en focus net zo belangrijk zijn als presteren.

Echte verandering komt met een belangrijk stukje bewustwording en begeleiding. In een vitaliteitsprogramma van Lifeguard wordt de focus gelegd op het niveau van strategie, cultuur, processen, systemen en de implementatie van vitaliteitsbeleid. 

Meestal gaat dit samen met individuele vitaliteitscoaching om duurzame gedragsverandering – thuis én op de werkvloer – te verwezenlijken. Het doel is om medewerkers meer energie van krijgen van hun werk dan dat het ze kost.

Van overleven naar presteren

Vitaal leiderschap kijkt met een andere manier naar werk, energie en prestaties dan dat we gewoonlijk gewend zijn. Zie het als een verschuiving van overleven naar bewust presteren: 

  • Niet harder werken, maar slimmer sturen – Niet de focus leggen op het maximale aantal werkuren, maar liever op het optimaliseren van impact. Welke taken dragen écht bij aan resultaat? En wat kun er losgelaten worden? 

  • Leren vertrouwen op je team – Veel leiders denken dat alles op hun schouders rust. Maar vitaal leiderschap draait om delegeren, ruimte geven en het team de verantwoordelijkheid laten pakken.

  • Grip krijgen op mentale energie – Tijd en fysieke inzet zijn meetbaar, maar mentale energie vaak niet. Bewuste pauzes, reflectie en diep werk zonder afleiding zijn goed voor meer helderheid, en betere beslissingen.

  • Onzichtbare energievreters herkennen – Slechte vergadercultuur, continue notificaties, vage prioriteiten zijn energieslurpers. Een vitale leider herkent en elimineert deze obstakels.

Kortom, wie impact wil maken, zorgt eerst voor zijn eigen energie—en helpt anderen om hetzelfde te doen. Want zonder energie, geen visie. En zonder visie, geen toekomst.