Moeders in shape

Moeders in shape

Wie van sporten houdt, kan vaak na een zwangerschap en bevalling niet wachten om weer te beginnen. Wat zijn de do’s en don’ts als je weer wilt gaan sporten?

Als je regelmatig sportte voor de zwangerschap, pakt je lichaam het over het algemeen weer snel op als je na een bevalling weer in beweging komt. Afhankelijk van hoe de bevalling is verlopen kun je over het algemeen na ongeveer zes weken het sporten weer rustig oppakken. Na een keizersnede wordt geadviseerd na acht weken rustig te beginnen. 

Een bevalling is als een marathon lopen

Je lijf heeft met een bevalling eigenlijk een topprestatie geleverd. Sommige mensen vergelijken het met het lopen van een marathon. Van dit soort stevige sportprestaties moet een lijf herstellen. Geef daarom je lichaam de tijd. Dat je weer wilt gaan sporten is een goeie zaak, maar overdrijf niet. Het is belangrijk rustig te beginnen en goed naar de signalen van je lichaam te luisteren. 

Je kunt onder meer beginnen met de bekkenbodemspieren, buikspieren en rugspieren te trainen. Dat kan gewoon thuis, liggend op een matje of zittend op een stoel. Je spant de spieren een aantal seconden aan en laat dan weer los. 

Het is begrijpelijk dat je er weer helemaal zin in hebt om naar buiten te gaan. Begin met wandelen. Dat kan natuurlijk ook prima met je baby. Die zal het alleen maar heerlijk vinden als hij of zij in de kinderwagen wordt voortgeduwd. Op die manier heb jij een steuntje en wandel je comfortabel. Neem de luiertas mee en gun jezelf tussendoor een break. Haal een kop koffie of ga ergens lunchen. 

Als het allemaal goed voelt, kun je eventueel na een aantal weken je favoriete sport weer oppakken zoals tennissen of hardlopen. Maar wees je van een aantal zaken bewust. 

Houd rekening met het volgende: 

Relaxine is een hormoon dat tot wel een half jaar nog door je lijf giert, zeker als je borstvoeding geeft. Het zorgt voor soepele gewrichtsbanden en spierpezen. Dat is op zich niet erg, maar kan wel de kans op blessures vergroten. Houd daar rekening mee en doe niet te gek.

Over die borstvoeding gesproken. Kies, zeker als je borstvoeding geeft, voor een goed passende en ondersteunende sportbh. Zo kun je comfortabel bewegen. 

Je bekkenbodemspieren zijn na een bevalling verslapt. Door deze regelmatig aan te spannen, kun je ze weer versterken, maar dit neemt tijd. Het is dan ook helemaal niet raar als je tijdens het sporten wat urine verliest. In tassen dames tref je na een bevalling dan ook regelmatig incontinentiemateriaal aan. Niets om je voor te schamen. Maak er gebruik van als je weer meer gaat bewegen en sporten. Die spieren komen heus wel weer in shape, maar ook dit heeft tijd nodig. 

Let er ook op dat je tijdens het hardlopen niet als warming up bijvoorbeeld jumping jacks gaat doen. Die oefening is niet geschikt om vlak na een bevalling te doen. Springen kun je beter even laten om een verzakking te voorkomen. Begin rustig, doe een warming-up op de plaats en laat een training niet te lang duren. Laat je desnoods door je partner op een niet al te ver punt van je woning afzetten. Hij met zijn werktas heren met de auto naar kantoor, jij rent of wandelt rustig de weg naar huis terug. 

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave