Kun je de eisprong voelen (ovulatiepijn)?

De ovulatie vindt twee weken (14 dagen) voor de menstruatie plaats. Ovulatie betekent ruwweg dat een eitje “springt”, loskomt van de eierstok en vanaf dat moment kan worden bevrucht door het mannelijk sperma. Voordat het eitje vrijkomt uit de eierstok, heeft het tijd nodig om te rijpen. Gemiddeld leeft een rijpe eicel ongeveer 12 uur na de ovulatie. Vrouwen die zwanger willen worden, hebben de beste kans om zwanger te worden als ze seks hebben in de dagen voor en na de ovulatie.

 

Wanneer ovuleer ik? Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat de ovulatie nabij is:

 

– Vruchtbaar (rekbaar), doorzichtig slijm – Buikpijn of kramp – Een lichte stijging van de lichaamstemperatuur – Lichte bloeding – Misselijkheid of hoofdpijn – Meer zin in seks dan gewoonlijk

 

Naast deze tekenen kunnen vrouwen bij wie de menstruatiecyclus ongeveer even lang is, de dagen tellen waarop zij waarschijnlijk een eisprong zullen hebben. De ovulatie vindt 14 dagen voor de menstruatie plaats. De ovulatie kan ook worden gemeten met een speciale ovulatietest.

 

Klachten Niet alle vrouwen hebben pijn rond de ovulatie. Vrouwen die wel pijn hebben, beschrijven dit meestal als buikpijn of krampen. De pijn kan onder, rechts of links in de buik (waar de eierstokken zitten) gevoeld worden. Vaak duurt de ergste pijn maar een paar uur. Na de ovulatie, neemt de pijn bijna altijd af. Bij sommige vrouwen duurt de pijn echter langer, soms wel drie dagen. De intensiteit van ovulatiepijn varieert sterk van vrouw tot vrouw. Ovulatiepijn kan helpen bij de conceptie (vrouwen met een kinderwens weten wanneer hun eisprong is), maar ernstige pijn kan juist een belemmering zijn voor de kinderwens. Sommige vrouwen vinden de pijn zo hevig dat ze geen geslachtsgemeenschap kunnen hebben. Vrouwen die elke maand veel pijn hebben rond de ovulatie, wordt aangeraden naar de dokter te gaan. Veel vrouwen met ovulatiepijn hebben echter niet elke maand dezelfde intensiteit van pijn, en kunnen de ene maand wel pijn hebben en de volgende maand geen.

 

Oorzaken De oorzaak van pijn rond de ovulatie is niet altijd duidelijk. De pijn kan veroorzaakt worden door het verlies van bloed of vocht uit de buikholte. Een andere verklaring is dat de rijpe follikel een beetje uitrekt voordat hij wordt losgelaten, wat pijn kan veroorzaken. Natuurlijk zijn er andere mogelijke oorzaken. Zo kunnen vrouwen soms verklevingen (endometriose) ontwikkelen, wat pijn kan veroorzaken. Als u echter bijvoorbeeld rond de ovulatie zeer hevige buikpijn heeft, hoeft dit niet noodzakelijk de oorzaak te zijn. Sommige vrouwen merken dat hun ovulatiepijn erger wordt na een bevalling of zwangerschap.

 

Tips Veel vrouwen die symptomen rond de ovulatie ervaren, zullen dit ‘een beetje vervelend’ vinden. De pijn zal waarschijnlijk van maand tot maand verschillen en kan soms hevig zijn. De oorzaak van de ovulatiepijn is dan waarschijnlijk onschuldig. Vrouwen die echter elke maand hevige pijn hebben, wordt aangeraden naar de huisarts te gaan. Zij kunnen u bijvoorbeeld medicijnen of pillen voorschrijven, of u doorverwijzen naar een gynaecoloog. Als je rond de ovulatie last hebt van buik- of rugpijn, kan een warme kruik helpen om de pijn te verlichten. Aspirine kan ook helpen.

https://namenindex.nl/blog/bloemen-namen-en-hun-betekenis/
gerelateerde Blog
Inhoudsopgave