Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een gespecialiseerde behandelmethode binnen de fysiotherapie. Met behulp van de toegepaste technieken bij manuele therapie worden klachten aan de gewrichten van het lichaam verholpen.

‘’De term manuele therapie stamt af van manu, manus betekent handen. Manuele therapie is dan ook een behandelvorm welke met de handen wordt uitgevoerd door de fysiotherapeut.’’

Wat je merkt na manuele therapie

Wanneer je behandeld bent door de manueel therapeut dan vestigt deze zijn of haar aandacht dus op de gewrichten, en in het bijzonder op de wervelkolom. Meer bewegingsvrijheid en verminderde pijn in het klacht gebied zijn het gevolg. Zo kan het dus zijn dat je na één behandeling al vooruitgang merkt en dat klachten verminderd zijn.

De werkwijze van de manueel therapeut

In veel gevallen volgt er eerst een intake wanneer je voor het eerst langskomt bij de manueel therapeut. Een of meerdere vragenlijsten welke ingevuld dienen te worden, en aanvullend onderzoek om jouw klacht(en) in kaart te brengen zijn meestal het hoofdonderwerp van de intake.

Wanneer je al patiënt langskomt bij de manueel therapeut dan kijkt de therapeut verder dan de klacht. Je gehele functioneren als mens wordt door de manueel therapeut meegenomen tijdens de behandelcyclus. Naast de lichamelijk eigenschappen en functies wordt er gekeken naar bredere factoren zoals stress, werkomgeving en gezinssituatie. Op basis van, onder andere maar niet uitputtend, voornoemde factoren wordt er een diagnose gesteld.

De behandeling

Er zijn een aantal specifieke methoden welke worden ingezet door de manueel therapeut om de bewegingsvrijheid van de gewrichten te verbeteren.

Passieve mobilisatie

De manueel therapeut laat het gewricht op een rustige manier bewegen. Zo wordt de beweeglijkheid van het betreffende gewricht vergroot.

Manipulatie

Manipulatie wordt door veel mensen ook wel het ‘’kraken’’ genoemd, omdat er sprake is van een snelle beweging welke vaak een klikkend geluid met zich meebrengt.

Manuele therapie bij SOMT

Het SOMT in Amersfoort en Heerlen (University of Physiotherapy) verzorgt de opleiding tot manueel therapeut, zo vertelt Lennard (manueel therapeut bij Janssen van Dijke fysiotherapeuten in Zelhem.

‘’Vanuit onze praktijk in Zelhem en Hengelo (Gld) behandelen we patiënten uit de wijde omgeving met manuele therapie, uit Doetinchem maar ook uit Varsseveld en verder.

Fysiotherapeuten die zich na de reguliere fysiotherapie opleiding willen specialiseren kunnen ervoor kiezen om de master manuele therapie te volgen aan het SOMT. Na afloop van de studie heb je de graad Master of Science behaald.

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave