Je kind zichzelf laten zijn

Het is zo’n cliché ‘als mijn kind maar gelukkig is’. Vaak denken we echter als ouder dat wij weten hoe je kind gelukkig is. Wat daarvoor nodig is. Dan drukken we regelmatig het stempel op van wat ons gelukkig zou maken. Dit wordt soms generatie op generatie overgedragen. Wil jij dat je kind zichzelf kan zijn? Lees dan deze tips.

Kijk je eigen bagage aan

Het is heel vertrouwd om de dingen te doen zoals je doet. Alleen vaak weten we niet eens waarom we dingen doen. Veelal zit er namelijk een diepere laag onder. Dat wat men ook wel het onzichtbare noemt. Zo kun je bijvoorbeeld altijd je eigen kinderen graag willen helpen, zoveel zodat ze eigenlijk als ze uitvliegen niet genoeg mee hebben gekregen om zichzelf goed te redden.

Dit kan zijn oorsprong hebben vanuit je eigen bagage. Je bent zelf opgevoed in een groot gezin waarin de oudste kinderen de jongste kinderen moesten opvoeden en heb je zelf nooit echt klein kunnen zijn. Je wilt dus je kinderen geven, wat je zelf niet hebt gekregen. Dat hoeft niet per se verkeerd te zijn, alleen kun je er wel in doorslaan. Met als gevolg dat jouw kinderen dan vervolgens weer niet leren om groot te zijn.

Kaptafel kid

Een ander punt dat tegenwoordig veel speelt is het LHBTIQ+-gebeuren. Overdreven of niet? We willen graag dat ons kind zichzelf is, maar als je een jongentje hebt dat voor de verjaardag vraagt om een kaptafel kid? Dan ga je in de weerstand. Je ziet wellicht al het schrikbeeld voor ogen dat je kind gepest zal worden als je dit accepteert. Misschien ga je de wens naar een kaptafel kid ontmoedigen, want je wilt niet dat je kind ‘het later moeilijk krijgt’.

Alleen wat je dan eigenlijk doet, is dat je je kind leert is dat een verlangen zoals dat naar een kaptafel kid, niet iets is dat hoort. Je kind leert dus dat zichzelf zijn, kan zolang het binnen de norm valt. Hoeveel is het kind dan zichzelf?

https://www.vertbaudet.nl/slaapkamer-en-opbergoplossingen/slaapkamer/kaptafels.htm
gerelateerde Blog
Inhoudsopgave