Het is een aparte en bijzondere periode waar we momenteel in leven. Door Corona is er een tweesplitsing in de samenleving ontstaan en een grote groep mensen wordt beperkt omdat ze een bepaalde medische overtuiging hebben. Ik zelf ben bijvoorbeeld ook niet gevaccineerd en kan daarom een heel stuk moeilijker naar het buitenland. Gelukkig kijk ik ook graag naar wat wél kan en ben ik afgelopen zomer mooie stukken van Nederland gaan ontdekken! Toerist in eigen land, best leuk!
Door de hectische problemen in de samenleving, gecombineerd met een hoop stress en verplichtingen, vallen mensen met bosjes uit. Iedereen kent wel iemand met een burn-out of depressie. En dat is een ernstig probleem waar dan ook serieus naar gekeken moet worden. Waar komt dit probleem vandaan?
Prikkelverwerking & rust
Er zijn al verschillende studies gedaan naar het toenemende probleem van burn-outs en depressies en we zien een aantal dingen terugkomen:
- Grenzen stellen. Mensen vinden het tegenwoordig érg moeilijk om grenzen te stellen. Wanneer je dit gaat doen ga je pleasen en wordt het steeds moeilijker om echt te voelen wat JIJ nou precies wilt. Wanneer je structureel over je grenzen heen laat lopen zorgt dit op de langere termijn voor een ongelukkig leven. Stel je laat op de werkvloer heel erg over je heen lopen en gaat daardoor met tegenzin naar je werk, dan heeft dit een enorm effect op je lichamelijke en geestelijke toestand.
- Stress. We moeten zóveel tegenwoordig. We hebben enorm veel ballen hoog te houden: social media, sociale evenementen, studies, baantjes/werk, familie, relaties, persoonlijke ontwikkelingen en dan nog zaken als rouwen/verlies.. We krijgen zoveel prikkels en situaties op ons bordje dat het heel makkelijk is om in een ratrace te belanden. Om niet in de ratrace te belanden is het belangrijk om zoals hierboven benoemd je grenzen te bewaken. En nog iets anders: rust houden, heel veel rust. Wist je dat we op één dag net zoveel prikkels binnenkrijgen als een mens 100 jaar geleden in zijn hele leven binnen kreeg? Daar zijn onze hersenen niet voor gemaakt en het belangrijkste hiertegen is rust nemen. Lange wandelingen in de natuur, mediteren, lekker op de bank liggen en voor je uit staren. Dit is alleen lastig om te integreren in je dagelijkse ritme. Hoeveel rust houd jij op een dag?
Op retraite gaan
Vind jij het nou moeilijk om zelf die rust te nemen dan zijn er verschillende opstapjes om dit beter te integreren in je leven. Een van de beste tips die ik je zelf kan geven is op retraite gaan! Je gaat dan bijvoorbeeld een midweek naar een heerlijke locatie in de natuur om ontspannen workshops te doen (yoga, meditatie, breathwork). Even een paar dagen je telefoon uit en terug naar je roots.
|