Een heerlijk appeltje voor de dorst

De appel is toch wel één van de meest populaire vruchten. Het hele jaar door is de appel prima verkrijgbaar in de meest uiteenlopende smaken en soorten. Of je nu gaat voor een biologisch appeltje van de boer of een zak appeltjes die je in de supermarkt koopt, een appel vinden we allemaal lekker. Appels doen het goed in een appeltaart, maar wat dacht je van stukjes appel in salades of als garnering op een pannenkoek? Er bestaan bovendien veel verschillende rassen, elk met een geheel eigen smaak en stevigheid.

Bekende appeltjes

In Nederland hebben we verschillende appelbomen waar de heerlijkste appels worden geteeld. Toch komen veel rassen uit het buitenland. De rassen die toch wel de meeste bekendheid genieten, zijn onder andere de Goudreinette, de Elstar, de Granny Smith, de Pink Lady en de Royal Gala. Zo is de Royal Gala bijvoorbeeld typisch een appeltje om lekker op te eten zonder enige vorm van bereiding. Het vruchtvlees kan ietwat korrelig zijn. De zeer geliefde Granny Smith appel heeft een groene kleur en smaakt erg zuur. Het vruchtvlees is sappig en flink stevig, wat deze appel uitermate geschikt maakt om mee te koken en te verwerken in allerlei gerechten. De Elstar appels (van origine Nederlands) doen het heel goed in de vorm van appelsap. De combinatie van zoet en zuur maakt dat de appel lekker fris smaakt. Een van de jongere rassen appels is de Pink Lady appel. Pink Lady komt uit Australië en kan vrijwel enkel groeien in een wat warmer klimaat. De Goudreinette appel wordt veelal verwerkt in bijvoorbeeld appelmoes en gebakjes. Deze (oorspronkelijk Nederlandse) appel is vanwege de zure stevige structuur niet erg geschikt als handappel. Appels plukken is overigens een hobby waar veel mensen van houden en graag doen bij een boer bijvoorbeeld.

Zelf een boom aanschaffen

Het is misschien wel iets waar velen van dromen, maar appelbomen aanschaffen is niet iets waar iedereen de (financiële) middelen voor heeft. Appels plukken in je eigen achtertuin is echter wel een droom voor velen. Allereerst is het goed om jezelf af te vragen wat voor soort appel je het liefst zou willen. Niet alleen de smaak speelt hierbij een rol, maar ook het gebruik. Wil je kunnen kokkerellen met je appels of zijn het puur handappels? Daarnaast is belangrijk om te weten of het ras zelf bestuivend is. Er kan in dat geval een andere appelboom nodig zijn. Kruisbestuiving zorgt vrijwel altijd voor meer vruchten.

https://www.paradijsvogelsmagazine.nl/pluktuinen-nederland-zelf-fruit-plukken/
gerelateerde Blog
Inhoudsopgave