Best Vitaal
Image default
Zintuigen

De Verschillende Fases Van Verliefdheid

Verliefdheid is zo oud als de tijd zelf. Liefde wordt al lang beschouwd als de inspiratiebron van filosofen en dichters.

Verliefdheid veroorzaakt tenslotte golven van euforie en kwelling die bij de minste provocatie lijken neer te storten en alle reden of logica tarten. Het manifesteert zich meestal op het moment dat we er niet naar op zoek zijn en vaak is de persoon op wie we verliefd worden, niet goed genoeg voor onze vrienden en familieleden.

Maar net als zoveel andere elementen van het universum die ooit willekeurig en mysterieus leken, heeft de wetenschap ons recentelijk veel inzicht gegeven omtrend het proces van verliefd worden. Dit zijn de fasen die je waarschijnlijk zult ervaren.

 

In het begin

Inceptie is het moment waarop een bepaald iemand een geheel nieuwe betekenis in je leven begint te krijgen. Het kan iemand zijn die je al jaren kent, of iemand die je uren geleden hebt ontmoet. Hoe dan ook, je begint je aandachtig op die persoon te concentreren, een eigenschap die bekend staat als salience voor wetenschappers. Gefeliciteerd. Of je het nu bedoelde of niet, je bent begonnen met het verliefd worden.

 

Opdringerig denken

De volgende stap, als het gaat om verliefdheid, vindt plaats wanneer gedachten van je liefde je verstand binnendringen. Je speelt fragmenten van jullie laatste gesprek opnieuw af, herinnert je precies wat hij op een avond droeg, of denkt liefdevol aan haar glimlach. Je vraagt ​​je af wat hij zou denken van het boek dat je aan het lezen bent, of wat haar advies over je probleem met je baas zou kunnen zijn. Elke ontmoeting met je geliefde, of deze nu gepland of toevallig is, wordt een belangrijke gebeurtenis die de moeite waard is om voortdurend te worden beoordeeld.

In het begin komen deze opdringerige gedachten slechts af en toe voor. Naarmate je verder in dit stadium komt, worden ze echter obsessief. In feite hebben mensen de neiging om 85 tot 100 procent van hun tijd te besteden aan het denken aan de persoon op wie ze verliefd worden. In de meeste gevallen gaat het echte leven gewoon door, waarbij de gedachten een prettige achtergrond vormen voor de dagelijkse taken. Soms raken mensen in deze fase echter afgeleid en hebben ze moeite zich op het werk of op school te concentreren.

 

Kristallisatie

Van verliefden wordt soms gezegd dat ze hun geliefde idealiseren, maar de wetenschap leert dat dit niet klopt. In plaats daarvan staat de derde fase van verliefdheid bekend als kristallisatie. Dit is wanneer je een duidelijk beeld begint te ontwikkelen van niet alleen de sterke punten van je liefde, maar ook zijn fouten. In plaats van een etherische figuur, wordt je geliefde een hele, echte persoon in je gedachten. Ondanks het feit dat je haar fouten kent, is er toch de neiging om ze te negeren of om ze zelfs als charmante eigenaardigheden te zien.

 

Verlangen, hoop en onzekerheid

Verlangen, hoop en onzekerheid gaan hand in hand met kristallisatie. Nu je een duidelijk beeld hebt van wie je geliefde is, word je overwonnen door het verlangen naar een relatie. Alles wat tussen jullie gebeurt, wordt beladen met emotionele betekenis – de minste positieve ouverture wordt het bewijs dat je liefde is teruggekeerd, terwijl de kleinste afwijzing al reden is voor wanhoop. Scheidingsangst en de vastberadenheid om obstakels voor je liefde te overwinnen, maken deel uit van deze fase.

 

Hypomanie

Op een gegeven moment zul je waarschijnlijk beginnen te ervaren wat wetenschappers hypomanie noemen. Dit is de stroom van energie die je laat voelen alsof je weinig eten of slaap nodig hebt. Het neigt echter ook naar voren te komen in dergelijke nerveuze reacties zoals blozen, trillen, fysieke onhandigheid, stotteren, zweten en een snelle of bonzende hartslag.

 

Jaloezie en intense motivatie

Degenen die het pad van verliefd zijn bewandelen, hebben de neiging om ​​sterke motivatie te ervaren om de gene, waarop ze verliefd zijn, zijn of haar hart te winnen. Irrationele jaloezie en gedrag dat bekend staat als partnerbewaking, ontworpen om andere potentiële partners te waarschuwen om uit de buurt van je geliefde te blijven, komen vaak voor. De angst voor afwijzing en een overweldigend gevoel van verlangen verschijnen ook op dit moment.

 

Hulpeloosheid

Op een gegeven moment zullen je intense gevoelens waarschijnlijk plaats maken voor een gevoel van hulpeloosheid. In het begin kan het zo zijn dat je je misschien moedeloos voelt, maar naarmate de obsessiviteit begint af te nemen, vraag je jezelf later dan misschien af, ​​waarom je je ooit zo irrationeel hebt gedragen. Op dit punt wilt je misschien nog heel graag een relatie, maar je begint je neer te leggen bij het idee dat wat zijn zal, zijn zal. Pragmatisme en logica nemen geleidelijk de touwtjes weer in handen.

 

De rol van aantrekkingskracht

Het is interessant dat, hoewel het waar is dat we eerder verliefd worden op mensen die we fysiek aantrekkelijk vinden, intimiteit slechts een heel kleine rol speelt bij verliefdheid. Hoewel het waar is dat mensen intiem willen zijn met hun geliefde, hebben ze een veel diepere hunkering naar emotionele eenheid. Mekaar Bellen, schrijven en samen tijd doorbrengen staan ​​bovenaan de verlanglijst, wanneer het gaat om verliefdheid.

 

https://ladykiller.nl/hoe-duurt-het-om-verliefd-te-worden/