Hoe werkt een pro deo scheiding en wat komt hier bij kijken?

Wat is pro deo scheiden eigenlijk precies? Wil jij scheiden in Utrecht of omgeving? Pro deo betekent dat je de advocaatkosten van je echtscheiding door de overheid krijgt vergoed. Er worden ongeveer 30.000 aanvragen per jaar gedaan door Nederlanders die daarmee een beroep doen op de Raad voor Rechtsbijstand om de kosten van de echtscheidingsadvocaat te vergoeden. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten je inkomen en vermogen wel onder een bepaalde grens liggen. De ondergrens van deze regeling wordt door de Raad voor Rechtsbijstand ieder jaar opnieuw vastgesteld. Om te weten of jij in aanmerking komt voor een pro deo scheiding moet je eerst een formulier invullen en deze opsturen naar de Raad van Rechtsbijstand. Op basis van je inkomen zal de Raad vervolgens controleren of jij recht hebt op je aanvraag. De Raad heeft hier gemiddeld ongeveer 2 weken voor nodig en zal jou vervolgens per post de uitslag geven. 

De Raad van Rechtsbijstand

Hierboven is de Raad voor Rechtsbijstand al een aantal keer voorgekomen, maar wat doet deze raad nou eigenlijk precies? Deze raad is de instantie die de (hierboven aangegeven) aanvragen voor rechtsbijstand beoordeelt en verstrekt. Niet alleen op het gebied van scheidingen, maar ook bij bijvoorbeeld strafzaken of vreemdelingenzaken. Ook is de Raad voor Rechtsbijstand inzetbaar voor advies bij het oplossen van juridische problemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan consumentenzaken, zaken met de overheid, ontslag, huurwoning, schulden en andere problemen. De Raad van Rechtsbijstand zit vol met personen met kennis van de rechtsbijstand en staan klaar om ons als burgers te helpen bij onze juridische problemen…

Wanneer heb je recht op een pro deo scheidingsprocedure? 

Zoals in de inleiding al is vermeld stelt de Raad voor Rechtsbijstand ieder jaar opnieuw de grenzen vast waaronder je inkomen en vermogen moeten liggen om aanspraak te kunnen maken op de vergoeding vanuit de staat. In het kort komt het ongeveer hier op neer: Heb je kinderen? Dan moet je inkomen per jaar onder de € 40.400, – bruto zitten. Zonder kinderen is dat € 28.600, -. Je vermogen mag niet hoger zijn dan € 31.340, -. Ook mag de ‘opbrengst’ van de scheiding niet meer zijn dan € 15.670, – (denk bijvoorbeeld aan overwaarde op je woning). Inderdaad een aantal factoren waar u rekening mee moet houden op het moment dat u gebruik zou willen maken van een pro deo procedure. Vul daarom het formulier wat naar de Raad van Rechtsbijstand gaat zorgvuldig in, want op basis van dit formulier wordt uw aanvraag beoordeeld.

Vergoeding aanvragen vanuit het buitenland

Woon je in het buitenland, maar wil je toch een pro deo scheidingsprocedure aangaan in Nederland om een vergoeding te verkrijgen? Dat kan! Dit geldt op dezelfde wijze als hierboven, want er moet ook hier voldaan worden aan de eisen van de Raad van Rechtsbijstand. Let wel op: Het contact gaat hier alleen niet via post, maar via de mail.

 

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave