Voorkom gevaarlijke situaties met een GPS horloge voor ouderen

Als je familielid op leeftijd komt, dan wil je natuurlijk dat hij of zij zo veel mogelijk zelfstandig kan blijven leven. Helaas is de realiteit dat ongelukken in een klein hoekje zitten en grote gevolgen kunnen hebben. Daarom zijn er tegenwoordig slimme hulpmiddelen op de markt waarmee ouderen veiliger hun eigen ding kunnen blijven doen. Bijvoorbeeld GPS horloges.

Wat is een GPS horloge?

De naam verklapt het eigenlijk al grotendeels. Een GPS horloge is een horloge waarvan de locatie bepaald kan worden door middel van GPS. Het horloge kan, net als ieder ander horloge, gebruikt worden om de tijd op af te lezen. Een GPS horloge ouderen kan, in tegenstelling tot de meeste andere horloges, verbonden worden met een app. Met die app kan vervolgens op ieder moment de huidige locatie (vaak tot een paar meter nauwkeurig) bepaald worden. Eigenlijk zou je het dus ook wel een GPS tracker personen kunnen noemen.

Dit soort horloges worden vaak gebruikt voor dementie. In de bijhorende app kan dan een cirkel om de woonplek van de drager van het horloge getekend worden. Verlaat de persoon deze cirkel, dan krijgen de gebruikers van de app een melding op hun smartphone.

Noodknop

Veel GPS horloges hebben aan de zijkant van de kast ook een noodknop zitten. We noemen zo’n horloge ook wel een alarm horloge ouderen. Met die noodknop kan de drager van het horloge binnen een paar seconden zijn of haar contactpersonen bellen.

Door de knop een aantal seconden ingedrukt te houden, belt het horloge namelijk de vooraf ingestelde contactpersonen tegelijk. Wanneer een van de contactpersonen opneemt, kan deze via het horloge praten met de drager van het horloge. In de app kan de contactpersoon precies zien waar de drager van het horloge zich bevindt. 

Veilig zelfstandig blijven

Dankzij deze horloges kunnen ouderen langer zelfstandig blijven leven, terwijl de risico’s hiervan beperkt blijven. Gemiddeld gezien valt 30% van de ouderen tenminste een keer per jaar, dus vallen is een serieus risico. Met een alarmhorloge kan iemand langer zelf een wandeling maken of erop uit gaan. Mocht er toch iets misgaan, dan is dankzij het horloge snel de juiste hulp ter plaatse.

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave