Zijn medicijnen dé afvalmethode bij overgewicht?

Soms komen er berichten in het nieuws dat er een nieuwe methode is om af te vallen. Het gaat daarbij om medicijnen die in eerste instantie niet voor dit doel ontwikkeld zijn. De medicijnen zijn bedoeld voor diabetespatiënten. Waarom heeft iemand met obesitas ook baat bij deze medicijnen en is het inderdaad de oplossing? We geven je een toelichting.

Wanneer is er sprake van overgewicht?

Wat het ideale gewicht is, is een vraag die veel mensen bezighoudt. We hebben het over serieus overgewicht, obesitas, als je body mass index (BMI) meer is dan 30 kilogram per m². Zodra je gewicht te hoog wordt ten opzichte van je lengte, wordt het BMI-cijfer hoger en is er uiteindelijk sprake van overgewicht. Daarbij moet uiteraard wel rekening gehouden worden met je persoonlijke situatie. Voor kinderen gelden andere cijfers dan voor volwassenen en ook krachtsporters of zwangere vrouwen kunnen niet op de standaardtabellen afgaan.

Hoe helpen medicijnen overgewicht tegen te gaan?

Zoals eerder genoemd, worden medicijnen die in eerste instantie bedoeld zijn voor diabetes type 2 ook voorgeschreven aan obesitaspatiënten. Een voorbeeld daarvan is het Amerikaanse medicijn Wegovy.

Bepaalde bestanddelen van dit medicijn zorgen ervoor dat je lichaam hormonen aanmaakt die de eetlust onderdrukken. Hierdoor heb je minder snel een hongergevoel en zul je de verleiding kunnen weerstaan om tussen de maaltijden door (ongezond) te eten. Daarnaast helpt dit medicijn om het voedsel dat in je maag zit langzamer te verteren. Dit zorgt er eveneens voor dat je minder snel behoefte hebt aan eten. Het kan dus voor sommige mensen de oplossing zijn om gewicht te verliezen.

Zijn er andere opties om af te vallen?

Het is niet mogelijk om Wegovy in Nederland te gebruiken als het niet door een arts is voorgeschreven. Voor een verantwoord gebruik van dit medicijn is het niet alleen noodzakelijk dat je hier goede voorlichting over krijgt. Gebruik je het medicijn niet als diabetespatiënt, maar om je overgewicht te verminderen? Dan is het bovendien belangrijk dat je dit in combinatie doet met voldoende bewegen en het hebben van een algemene, gezonde levensstijl.

Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan en bij ernstig overgewicht vraagt dat veel discipline. Lukt het je toch niet om voldoende gewicht te verliezen? Vraag hulp aan een deskundige leefstijlcoach of informeer bij je huisarts naar de mogelijkheden om een maagverkleining te krijgen in de vorm van een maagballon.

gerelateerde Blog
Inhoudsopgave