Zo voorkom je blaren

De meeste lange afstandswandelaars hebben er wel eens last van gehad: blaren. Blaren kunnen een ware nachtmerrie zijn voor iedereen die van wandelen houdt. Maar hoewel het een veel voorkomend probleem is, wordt er relatief weinig onderzoek gedaan naar het ontstaan en voorkomen van blaren. Mar dit is wat we wel weten.

Hoe ontstaan blaren?

Blaren ontstaan door voortdurende wrijving en druk op de huid. Wanneer je huid herhaaldelijk tegen iets wrijft, zoals je schoenen of sokken, kan dit leiden tot irritatie en uiteindelijk tot het ontstaan van een blaar. De bovenste laag van je huid, de opperhuid, raakt los van de onderliggende huidlaag door deze wrijving. Hierdoor ontstaat een met vloeistof gevulde holte die we allemaal kennen als een blaar.

Waarom heeft niet iedereen last van blaren?

Gek genoeg zijn er mensen die nooit blaren hebben, ook niet als ze de Nijmeegse Vierdaagse lopen of het hele Pieterpad in één keer lopen. En mensen die al last hebben van blaren als ze een korte NS wandeling maken. Als er meer onderzoek gedaan zou worden naar het ontstaan van blaren, zouden we ook weten waar dat verschil ‘m in ligt.

Wat we gelukkig wel weten is dat blaren voor een deel te voorkomen zijn door veel te trainen. De huid van je voeten wordt dan wat steviger. eventueel kun je voor ene lange wandeling ook je voeten insmeren met kamferspiritus, al moet je dat wel twee weken lang elke dag doen.

Ook goede vocht afdrijvende sokken en goed passende schoenen dragen bij aan het voorkomen van blaren. En ook looptechniek speelt een rol. Wanneer je je voeten goed afrolt, langs de buitenkant van je voet naar je grote teen, en je je richt op de afzet naar achter bijvoorbeeld.

Maar ook met de juiste sokken, training en een goede looptechniek kun je de pech hebben dat je blaren krijgt. Maar gelukkig zijn er nog een paar trucjes.

Oplossingen om blaren te voorkomen

  •           Draag de juiste schoenen: Het begint allemaal met het dragen van goed passende schoenen. Zorg ervoor dat je schoenen niet te strak of te los zitten, omdat te veel druk of wrijving kan leiden tot blaarvorming. Het is ook essentieel dat je schoenen goed ingelopen zijn voordat je ze voor langere tijd draagt. En het belangrijkste: koop je schoenen bij een speciaalzaak. Laat je goed voorlichten, ook over de maat. Want wandelschoenen zijn bij voorkeur een maat groter dan je gewend bent.
  •           Kies de juiste sokken: Investeer in vochtabsorberende sokken gemaakt van synthetische vezels met (merino)wol. Deze materialen verminderen de wrijving en houden je voeten droog, waardoor de kans op blaren afneemt. Let bij de aanschaf van de sokken wel op of de merionowol diervriendelijk is, want bij merinoschapen komt helaas ook nog veel dierenleed voor. En ook voor sokken geldt dat het helpt om je te laten voorlichten. Kies misschien voor liners, dat zijn binnensokken. En als je meer dagen loopt is het belangrijk dat je twee paar sokken bij je hebt die je wast en droogt zodat je elke dag schone sokken aan hebt. Want sokken vol zweet kunnen minder absorberen en zorgen daarmee eerder voor blaren.
  •           Smeer met vaseline of anti-wrijvingscrème: Breng een dunne laag vaseline of een speciale anti-wrijvingscrème aan op de plekken waar je de neiging hebt blaren te ontwikkelen. Dit vormt een beschermende laag op je huid en vermindert de wrijving.
  •           Loperswol: Loperswol, ook bekend als antidrukwol, pelgrimswol of gewoon schapenwol voor voeten, is een fantastisch hulpmiddel om blaren te voorkomen. Het werk als een soort watten die je tussen je tenen, onder je voetzolen of op andere wrijvingsgevoelige plekken kunt plaatsen. Maar anders dan watten bevat Loperswol lanoline, of wolvet. Dat is vet dat van nature in schapenwol voorkomt en omdat de loopwol noet wordt gewassen en alleen met de hand wordt schoongemaakt, blijft het wolvet in de de wol. Loperswol vermindert wrijving, absorbeert vocht en helpt zo blaren voorkomen. Het is een must-have voor alle wandelaars. 

Hoe gebruik je loperswol?

  •           Zorg ervoor dat je voeten schoon en droog zijn voordat je Loperswol aanbrengt.
  •           Trek de Loperswol voorzichtig in de gewenste grootte en vorm zodat het goed past op de plek waar je blaren wilt voorkomen.
  •           Plaats de Loperswol zachtjes op de blote huid, maar nooit op een open wond of blaar!
  •           Trek je sokken en schoenen aan en controleer of de wol comfortabel zit.
  •           Vervang de wol na twee dagen lopen omdat de lanoline dan is opgenomen door de huid en een beetje vervilt is.

 

Mag je blaren doorprikken?

Blaren voorkomen is natuurlijk wat je het liefste wil. En zodra je denkt een blaar te krijgen, helpt ene pluk Loperswol zeker. Maar als je toch een blaar krijgt is het heel goed om die niet zelf door te prikken. een blaar is eigenlijk een natuurlijke bescherming van je lichaam om de kwetsbare huid onder het oppervlakte te beschermen. Het vocht verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Probeer ermee door te lopen, eventueel met een plukje wol erop. Gebruik liever geen blarenpleisters, want die kunnen de huid van de blaar ernstig beschadigen. Kun je toch niet doorlopen? Vraag dan of iemand met verstand van blaren doorprikken je wil helpen om de blaar zo schoon mogelijk door te prikken, te ontsmetten en af te dekken. En bedenk ook dat een onschuldige blaar die je verwaarloost eventueel kan leiden tot een ontsteking, zelfs tot bloedvergiftiging. Dus blijf altijd alert. En probeer vooral blaren te voorkomen.

 Meer informatie: lopenzonderblaren.nl