Een flink aantal mensen in Nederland lijdt aan het Obstructief Slaapapneu Syndroom, afgekort ook wel OSA of OSAS genoemd. Bij deze aandoening wordt het ademhalen in de slaap belemmerd, waardoor je vaak wakker wordt en niet goed in een diepe slaap komt. Mensen die aan deze aandoening lijden zijn vaak erg moe, worden niet uitgerust wakker en bouwen in de loop der tijd een slaaptekort op. OSA is op zich niet gevaarlijk, maar de gevolgen van OSAS kunnen dat wel zijn. Het slaaptekort kan leiden tot allerlei andere klachten, zoals depressiviteit. Bovendien ben je door flink slaaptekort niet scherp bij het besturen van je auto of het werken met machines. Daarnaast heeft slaapapneu grote impact op het levensgeluk. Als je altijd moe bent heb je minder zin om dingen te ondernemen en worden de dagelijkse activiteiten waar je eerder plezier uit haalde, steeds zwaarder. Het is dus belangrijk hulp te zoeken bij tekenen van slaapapneu.
Symptomen van OSASAls je lijdt aan deze vorm van slaapapneu word je ’s nachts vaak wakker, heb je last van onrustige benen en voel je je overdag vaak erg vermoeid. Ook kun je last krijgen van je keel, van hoofdpijn, concentratieproblemen of impotentie. ’s Nachts kun je gaan zweten, moet je vaak plassen en ’s ochtends word je wakker met hoofdpijn. Heb je last van deze klachten? Dan is het verstandig onderzoek te laten doen in een gespecialiseerde slaapkliniek. In een slaapkliniek word je een nacht geobserveerd. Een arts kan aan de hand daarvan bepalen of je daadwerkelijk last hebt van OSAS. Je verblijft een nacht in de kliniek, waarbij je lichaamsfuncties worden gecontroleerd met behulp van verschillende apparatuur. Uiteraard kan het zijn dat je niet aan slaapapneu lijdt, maar aan een andere aandoening. Daarom is het belangrijk eerst na te gaan of je daadwerkelijk slaapapneu hebt. Alleen zo kun je de juiste maatregelen treffen. Heb je geen slaapapneu? Dan heeft het geen zin om een overdrukmasker te dragen. Wellicht is er dan iets anders aan de hand. Gelukkig is er in een slaapkliniek meer dan genoeg expertise aanwezig om jouw klachten te duiden, en er een oplossing voor te vinden.
Onderzoek en oplossingHeb je daadwerkelijk last van deze vorm van slaapapneu? Dan zijn er een aantal opties. Bij sommige mensen ligt het aan een te hoog gewicht. Afvallen kan dan al helpen. Vaak zijn er ook andere oorzaken, zoals de slaaphouding of een afwijkende fysiologie van de keel. In die gevallen kan een antisnurkbeugel helpen of wordt er ingezet op positietherapie. Daarbij leer je zo te slapen dat slaapapneu minder aanwezig is. Gelukkig zijn er dus oplossingen voor OSAS. Helaas is de aandoening vaak chronisch. Soms is het toch nodig in te grijpen, bijvoorbeeld met een operatie of door ’s nachts een overdrukmasker te dragen. Dat is niet altijd prettig, maar het verhelpt de klachten die slaapapneu veroorzaakt wel. Veel mensen ervaren dat als een enorme opluchting. |